SITE: Crystal Awards 2015
Excellence in Incentive Travel: Africa/Middle East

Dragonfly Africa – “International Retailer Tour 2014 East Africa”

Τα Crystal Awards διοργανώνονται από τη SITE (Society for Incentive Travel Excellence) και βραβεύουν τις καλύτερες διοργανώσεις ταξιδιών κινήτρων της χρονιάς. Στο παγκόσμιο συνέδριο της SITE στο Νέο Δελχί της Ινδίας έγινε η απονομή των βραβείων για το 2015, όπου βραβεύτηκαν τα καλύτερα ταξίδια κινήτρων, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο από την 1η Μαΐου 2014 έως την 30η Απριλίου 2015. Οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή κριτών, οι οποίοι έκαναν την αξιολόγησή τους με κριτήριο την απόδοση των επενδύσεων, τη δημιουργικότητα, τις πρακτικές βιωσιμότητας, το κόστος διαχείρισης / προϋπολογισμού και την ικανότητα αντιμετώπισης προκλήσεων.

1.2

Η Metcash Food & Grocery, που διαχειρίζεται αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αυστραλία, ήθελε να προσφέρει μια αποκλειστική και αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία για τους πωλητές λιανικής της International Grocer Association. Στόχος του ταξιδιού ήταν να ανταμειφθούν οι κορυφαίοι – των τελευταίων 12 μηνών – πωλητές της εταιρείας, δημιουργώντας ταυτόχρονα εξαιρετικές αναμνήσεις, που συνδέονται με την οικογένεια της Metcash και το brand της. Η Dragonfly Africa ανέλαβε το δύσκολο έργο να σχεδιάσει ένα δεκαήμερο ταξίδι γνωριμίας με την αληθινή Αφρική. Αναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη Ζανζιβάρη, τα ηφαίστεια του εθνικού πάρκου της Rwanda, καθώς και να ζήσουν σπάνιες αυθεντικές τοπικές παραστάσεις, γεύματα μέσα στη φύση και εμπειρίες άγριας ζωής, περιγράφοντας την εμπειρία τους ως «ταξίδι ζωής».

Αποτελεσματικότητα
Αυτό το πρόγραμμα ήταν το έκτο ταξίδι κινήτρων του πελάτη στην Αφρική, μέσα στα τελευταία 14 χρόνια, που διεξήχθη με την υποστήριξη της Dragonfly Africa. Το πρόγραμμα περιλάμβανε 50 συμμετέχοντες και είχε σχεδιαστεί για να δώσει στους εργαζόμενους κίνητρο αλλά και την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με άλλους επαγγελματίες. Η Metcash θέλησε να προσφέρει στους πελάτες της μια εμπειρία στηριζόμενη στην παράδοση και στην αυθεντικότητα.

Το ταξίδι έλαβε υψηλή βαθμολογία από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με τις ευκαιρίες, που είχαν, για να δουν την άγρια φύση και εκτίμησαν την προσοχή στη λεπτομέρεια, σε κάθε σημείο του ταξιδιού, που έκανε την εμπειρία τους αξέχαστη.

1.1

Η Δημιουργική προσέγγιση
Η Dragonfly Africa γέμισε το πρόγραμμα με μοναδικές αφρικανικές εμπειρίες σε απομακρυσμένες περιοχές της Τανζανίας και της Ζανζιβάρης. Ανάμεσά τους ξεχώρισε το καλωσόρισμα των καλεσμένων στο Serengeti από Μασάι πολεμιστές, που τους προσέφεραν αφρικανικά περιδέραια φιλίας και η επίσκεψη σε χωριά, όπου οι συμμετέχοντες έμαθαν από τους ντόπιους για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Στο Serengeti, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την ταινία “Out of Africa” με θέα ελέφαντες και τις πεδιάδες της περιοχής, ενώ ανέβηκαν σε αερόστατο. Για να διατηρηθεί η αυθεντικότητα της εκδρομής, οι εμπειρίες στην άγρια φύση και οι εκδρομές συμπληρώθηκαν με συζητήσεις με καταρτισμένους εμπειρογνώμονες και ντόπιους.

Η Εκτέλεση του προγράμματος
Το International Retailer Tour χωρίστηκε σε δύο προγράμματα. Το κύριο πρόγραμμα περιλάμβανε το ταξίδι στο Serengeti, στη Ζανζιβάρη και στην Τανζανία και είχε 50 συμμετέχοντες, ενώ ένα επιπλέον προαιρετικό τετραήμερο ταξίδι στη Ρουάντα, έδωσε τη δυνατότητα σε 20 συμμετέχοντες να επισκεφθούν το Volcanoes National Park και να κάνουν πεζοπορία δίπλα σε γορίλες.

Η ευκαιρία, που είχαν οι συμμετέχοντες να δουν τους γορίλες στο Εθνικό Πάρκο, ήταν πολύ σπάνια, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός αδειών προσφέρεται κάθε μέρα. Αυτές οι άδειες πρέπει να εξασφαλιστούν ένα χρόνο πριν, ενώ η μεταφορά των επισκεπτών στο πάρκο γίνεται μόνο με ελικόπτερο. Η οργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν πρόκληση και απαιτούσε λεπτομερή σχεδιασμό. Ταυτόχρονα, το απροσδόκητο ξέσπασμα του ιού Έμπολα προκάλεσε δυσκολίες, που είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών παρόμοιων ταξιδιών. Η Dragonfly Africa διαχειρίστηκε επιτυχημένα την κατάσταση, διαβεβαιώνοντας τους συμμετέχοντες, ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Μετάφραση/Προσαρμογή: Έλενα Καραγκούνη