Συνέντευξη: Ειρήνη Τόλη

Η Γενική Διευθύντρια της ERA Irene Tolis μιλάει στο περιοδικό SYNEDRIO για το μέλλον και τα οφέλη του συνεδριακού τουρισμού για τη χώρα μας αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ERA στην ελληνική αγορά διοργανωτών συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Πώς βλέπετε το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα και ποιοι παράγοντες θα βοηθούσαν;

Οι τάσεις διαφαίνονται αυξητικές και για την επόμενη διετία 2020-2022, καθώς η Ελλάδα έχει πια καθιερωθεί ως προορισμός στον διεθνή τουριστικό και συνεδριακό χάρτη. Ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, καθώς οι προοπτικές για τα επόμενα έτη εξαρτώνται άμεσα «από την “ευαίσθητη ισορροπία” των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου».

Απαιτείται κοινή εθνική στρατηγική προκειμένου να υποστηριχτούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες οργανωτές συνεδρίων στο εξωτερικό. Για να γίνει σωστή και δομημένη προσπάθεια προώθησης του ελληνικού συνεδριακού προϊόντος, απαιτείται κρατική υποστήριξη αλλά και η καλλιέργεια συνεδριακής κουλτούρας.

Ποια τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας/κοινωνίας από τα συνέδρια;

H συνεδριακή αγορά επιδρά ευεργετικά στην εθνική οικονομία της χώρας, καθώς συμβάλει στην αξιοποίηση των  τουριστικών υποδομών (συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, εστιατόρια) και , υπηρεσιών (catering, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, μεταφράσεις/διερμηνείες, οργανώσεις εκδηλώσεων, κ.λπ.), στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών της αγοράς MICE είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα των τουριστών αναψυχής και πολύ υψηλότερα του μέσου επισκέπτη. Ο Σύνεδρος είναι πελάτης υψηλού εισοδήματος και επιπέδου ξοδεύει 50%-70% περισσότερο από τον απλό τουρίστα. Ο βαθμός επιρροής στους επαγγελματικούς χώρους και στους κύκλους φίλων και συγγενών αυτών των επισκεπτών –επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, στελέχη επιχειρήσεων, κρατικοί αξιωματούχοι, κ.ά.– υπέρ ενός προορισμού είναι πολύ μεγάλος και μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο ambassador (πρεσβευτή) της χώρας μας στο εξωτερικό.

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα –έσοδα, κύρος, θετικές εντυπώσεις– για κάθε προορισμό, και ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία, είναι σημαντικά και διεθνώς αναγνωρίσιμα.

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ERA;

Η ERA είναι μια από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο της διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων. Ο υψηλός βαθμός ικανοποίησης των πελατών μας αλλά και των συνεργατών μας μαρτυρούν τον επαγγελματισμό και την τεχνογνωσία της ομάδας μας. Στην ERA, φροντίζουμε τους πελάτες μας και τους συμβουλεύουμε βασιζόμενοι στη πρότερη εμπειρία μας σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα στάδια μιας διοργάνωσης. Επενδύουμε επίσης, στη διεθνή δικτύωση και άντληση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών με τη συμμετοχή μας στους μεγαλύτερους ελληνικούς και διεθνείς Οργανισμούς όπως οι ICCA, HATTA, IAPCO, HAPCO κ.α.

Ποιοι οι στόχοι της ERA για τα επόμενα χρόνια;

Η ERA επενδύει ολοένα και περισσότερο σε νέες  και καινοτόμες υπηρεσίες και στην εκπαίδευση του προσωπικού της.  Η διεκδίκηση μεγάλων διεθνών διοργανώσεων και τα ταξίδια κινήτρων είναι το βασικό ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια για την ERA. Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των συνεδρίων διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών που λάμβαναν μέρος στη  χώρα μας αφορούσαν σε ιατρικά συνέδρια. Στην ERA επικεντρωνόμαστε πλέον σε νέους τομείς, καθώς πιστεύουμε ότι το πολιτισμικό και επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας μας αναπτύσσεται πέρα από τον ιατρικό τομέα.

Άρθρο από το Περιοδικό SYNEDRIO + EVENT τεύχος 46  (Φθινόπωρο / Χειμώνας 2019)
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το τεύχος:  www.synedrio.gr/entypo/