Videoconference

του Παναγιώτη Μπαμπούλα*

mediaplan1

Η υλοποίηση της οπτικής επικοινωνίας μεταξύ στελεχών που βρίσκονται σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία γίνεται, στη συντριπτική της πλειοψηφία, με τη γνωστή μέθοδο της μετακίνησης μέσω αεροπορικών ταξιδιών. Όμως, η τεχνολογία προσφέρει, εδώ και αρκετά χρόνια, λύση και σε αυτό τον τομέα μέσω των συστημάτων βιντεοδιάσκεψης ή τηλεδιάσκεψης (videoconference), με σημαντικότατα μάλιστα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο.

Τι είναι όμως το  videoconference και τι προσφέρει;
Ουσιαστικά η χρήση του videoconference είναι παρόμοια με  τη χρήση του τηλεφώνου με την ουσιώδη διαφορά ότι μπορούμε να βλέπουμε τον ή τους συνομιλητές μας. Ένα σύστημα  videoconference αποτελείται από μια κάμερα, ένα μικρόφωνο, μια οθόνη και έναν κωδικοποιητή (codec) του συστήματος video. Για την σύνδεση μεταξύ διαφορετικών σημείων απαιτείται σύνδεση τουλάχιστον ISDN, ενώ πλέον η τεχνολογία προσφέρει και άλλους τρόπους υλοποίησης λύσεων videoconference. Αν και άκρως πρωτοποριακή, τουλάχιστον όταν παρουσιάστηκε πριν από αρκετά χρόνια, η τεχνολογία του videoconference δεν προχώρησε εμπορικά όσο έπρεπε και αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως είναι το υψηλό κόστος των συστημάτων καθώς και η έλλειψη ενιαίου προτύπου που οδήγησε σε προβλήματα λειτουργίας μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών. Με την πάροδο βέβαια του χρόνου, ένα ένα τα παραπάνω προβλήματα άρχισαν να επιλύονται.

Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής μιας λύσης videoconference για μια επιχείρηση είναι πλέον προφανή. Έχουμε mediaplan2μείωση κόστους από την ελάττωση των ταξιδιών, αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, ταχύτερη λήψη αποφάσεων, μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ανθρώπους. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ειδικά το τελευταίο πλεονέκτημα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μέρες μας, ιδιαίτερα μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και την ασφάλεια που επικρατεί στις αερομεταφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σύστημα videoconference μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε οποιονδήποτε χώρο χωρίς την ανάγκη ειδικών γνώσεων και όσον αφορά τους τομείς εφαρμογής του είναι πάρα πολλοί, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τον τομέα της εκπαίδευσης όπου οι επιχειρήσεις έχουν μια πρώτης τάξεως δυνατότητα να εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους που βρίσκονται σε διαφορετικά υποκαταστήματα με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς, καθώς επίσης και τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας όπου η τηλεϊατρική εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό και αρχίζει να κάνει τα πρώτα της βήματα τώρα και στην χώρα μας βασιζόμενη κυρίως στο μειωμένο κόστος.
Το ίδιο ισχύει και για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, πανεπιστήμια κ.λ.π.) και τους ανθρώπους που τα περιβάλλουν (καθηγητές, φοιτητές κ.λ.π.) οι οποίοι πλέον μπορούν να εκπαιδεύονται εξ αποστάσεως. Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε μια χώρα με γεωγραφική μορφολογία της Ελλάδας, η εφαρμογή του  videoconference μπορεί να επιλύσει σημαντικότατα προβλήματα και να σώσει ζωές.

(*) Παναγιώτης Μπαμπούλας: Υπεύθυνος Πωλήσεων της Media Plan

Ιούνιος 2002