Οι Ολυμπιακοί Αγώνες & ο Κόσμος των Συναντήσεων

του Μάριου Σκληβανιώτη*

sklivaniotis photo 2003_12Δεν είναι εύκολο να δώσεις μια απόλυτη ερμηνεία του ορισμού “συνάντηση”. Από τη μια, συνάντηση σημαίνει επικοινωνία και συμμετοχή. Από την άλλη μια συνάντηση την χαρακτηρίζει η διάρκεια της, το μέγεθος της, η κατηγορία των συμμετεχόντων της , το περιεχόμενο της .

“…στη Νέα Υόρκη διαγωνιζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και (τώρα) βρισκόμαστε στον τόπο που πριν από σχεδόν 100 χρόνια άρχισαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και στον τόπο που θα πραγματοποιηθούν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004” ανέφερε ο δήμαρχος Michael Bloomberg της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2002 κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Και τώρα που η Νέα Υόρκη έχει οριστεί υποψήφια των Ηνωμένων Πολιτειών, η τοπική οργανωτική ομάδα της πόλης, η NYC 2012, έχει ξεκινήσει το δύσκολο έργο της συλλογής του ποσού των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει το επόμενο βήμα στην προσπάθεια της να κερδίσει την ανάληψη των αγώνων. Η NYC 2012 έχει στη διάθεση της τρία χρόνια για να κάνει “μια μεγάλη Νεοϋορκέζικη” εντύπωση στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία τον Ιούλιο του 2005 θα επιλέξει την πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες του 2012. Η φιλοξενία, οργάνωση και πραγματοποίηση ενός διεθνούς γεγονότος όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο που είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς τις κατάλληλες στρατηγικές όσον αφορά την οργάνωση τους. Στην πραγματικότητα θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κατά πολύ η μεγαλύτερη σχεδιασμένη συνάντηση στον κόσμο.

Οι επόμενοι προγραμματισμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε αυτό το σημαντικό γεγονός. Μετά από σχεδόν έναν αιώνα, δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην πόλη των Αθηνών. Οι απαραίτητες προετοιμασίες για να οργανωθεί αυτό το αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός πήραν πολύ χρόνο στην Αθήνα που είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες που έχει αναλάβει ποτέ. Πολλά επενδυτικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη, από την κατασκευή νέων ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, και τις εκτεταμένες ανακαινίσεις των ήδη υπαρχόντων, μέχρι την κατασκευή νέων, υπερσύγχρονων συνεδριακών και εκθεσιακών κέντρων. Διεξάγονται μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, στα πλαίσια των οποίων θα αναμορφωθούν και θα ανακατασκευαστούν κτίρια και δημόσιοι χώροι, θα εκσυγχρονιστούν τα μέσα μεταφοράς και επικοινωνίας καθώς και η ενεργειακή υποδομή. Επιπλέον θα ανακαινιστούν πολλές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Ακόμα και στην Ακρόπολη γίνεται ένα είδος “face lift”. Η Ελλάδα με κέντρο την Αθήνα, μεταμορφώνεται και προετοιμάζεται να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στην ιστορία της. Αυτή η μεταμόρφωση έχει μετατρέψει την πρωτεύουσα της Ελλάδας σε έναν μοναδικό επενδυτικό κέντρο εξαιτίας των συνεχών έργων των τελευταίων ετών. Εξαιτίας του μικρού μεγέθους της Αθήνας, ορισμένοι αγώνες θα διεξαχθούν και σε άλλες πόλεις (Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλος και Θεσσαλονίκη). Και σε αυτές τις πόλεις γίνονται ανάλογες αλλαγές όπως η κατασκευή νέων σταδίων και ξενοδοχείων.

Η Ελλάδα λαχταρά να δείξει στον κόσμο το καινούριο της πρόσωπο. Στο πρόσωπο αυτό θα ενώνεται το κλασικό με το μοντέρνο, σε ένα σταυροδρόμι όπου θα συναντώνται το παρελθόν και το μέλλον. Οι Έλληνες έχουν αναλάβει εκτεταμένα έργα, καλλιεργώντας ένα νέο είδος σκέψης. Μαθαίνουν να δουλεύουν με πειθαρχία και ακολουθώντας κανόνες, τηρώντας αυστηρές προθεσμίες, αλλά ταυτόχρονα μέσα στα πλαίσια που υπαγορεύει η ιδιαίτερη φύση της χώρας και του κρατικού μηχανισμού της. Οι κατασκευές κυριαρχούν παντού, παρ’ όλα αυτά, τα παλιά ερείπια που βρίσκονται κάτω από κάθε σπιθαμή γης, πρέπει να προστατευτούν. Η προετοιμασία και η πετυχημένη διεξαγωγή των αγώνων έχει γίνει εθνικό καθήκον και η Ελλάδα είναι υπερήφανη που δείχνει στην διεθνή κοινότητα την πρόοδο που έχει κάνει. Οι οργανωτές πιστεύουν ότι όλα θα είναι έτοιμα έγκαιρα. Τους τελευταίους μήνες η προσπάθεια έχει περάσει από το στάδιο του σχεδιασμού στο στάδιο της εφαρμογής. Η Αθήνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον αγώνα της να διεξάγει ακίνδυνους, ασφαλείς και τεχνικά άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εντούτοις μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η σχεδίαση, ο συντονισμός και η πραγματοποίηση όλων των εργασιών που απαιτούνται για τους Αγώνες, από την ασφάλεια και τις ιατρικές υπηρεσίες, μέχρι την τροφοδοσία και τη μεταφορά των επισκεπτών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα δώσουν απεριόριστες ευκαιρίες στους σχεδιαστές συναντήσεων και σε όσους ασχολούνται με την συνάντηση να αναπτύξουν και να προωθήσουν τις εταιρίες τους. Είναι μία διεθνής συνάντηση που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ανορθώσει την τουριστική της οικονομία βοηθώντας την να ανθίσει μετά από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Η σωστή οργάνωση σε αυτόν τον τομέα είναι και αυτή που θα κρίνει εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι μέτριοι ή εξαιρετικοί. Η παρουσία εκατομμυρίων τουριστών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 απαιτεί υπερβολικά προσεχτική οργάνωση και ισχυρές ικανότητες δικτύωσης. Επίσης απαιτεί τη συνεργασία ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό και στους οργανισμούς των διαφόρων πολιτισμών και κρατών. Αποτελεί την υπέρτατη παγκόσμια πρόκληση στον τομέα της οργάνωσης συναντήσεων. Πριν από τις τραγικές και συγκλονιστικές συνέπειες της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, η Νέα Υόρκη ήταν απλά μία ακόμα υποψήφια πόλη που συναγωνιζόταν με το Σαν Φρανσίσκο. Μετά όμως από τις επιθέσεις στο Εμπορικό Κέντρο, η Νέα Υόρκη έχει πολλούς λόγους να θέλει να φιλοξενήσει τους Αγώνες. Οι σχεδιαστές και προμηθευτές της Οργανωτικής Ομάδας της Νέας Υόρκης ευελπιστούν σε ένα θετικό αποτέλεσμα καθώς αυτή έχει περάσει στους τελικούς γύρους πριν την εκλογή. “Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τους Έλληνες φίλους μας που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα προς τους Αγώνες του 2004” ανέφερε διευθυντικό στέλεχος του NYC 2012. Όπως η ανάληψη των Αγώνων του 2004 έχει ιδιαίτερη σημασία για την αρχαία Αθηναϊκή μητρόπολη , έτσι και η ανάληψη των Αγώνων του 2012 αποκτά καινούριο νόημα για μια μοντέρνα διεθνή μητρόπολη, την Νέα Υόρκη.

Η φιλοξενία των Αγώνων θα δώσει την ευκαιρία στη Νέα Υόρκη να αναζωογονηθεί οικονομικά και να ανανεώσει το πρόσωπο της και τη ψυχολογία των ανθρώπων της. Μέσα σε όλες αυτές τις φοβίες που προκάλεσε η τρομοκρατία, η Νέα Υόρκη θα αποτελέσει το φως που θα οδηγήσει στην παγκόσμια ενότητα μέσα από αυτήν τη διεθνή αθλητική συνάντηση κρατών από όλο τον κόσμο. Η οριστικοποίηση της φιλοξενίας των Αγώνων σε μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη απαιτεί μέγιστη προσοχή και εργατικότητα. Πρώτα από όλα υπάρχει το ζητούμενο να φιλοξενηθούν εκατομμύρια επισκεπτών και συμμετεχόντων σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο. Κατά δεύτερον, ιδιαίτερα μετά από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, τα επίπεδα ασφάλειας της πόλης θα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Για να διασφαλιστεί αυτό απαιτείται σχολαστικός συντονισμός και συνεργασία ανάμεσα σε ποικίλες ομάδες και οργανισμούς. Κάθε μέρα εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη. Με τα πολυάριθμα ξενοδοχεία, θέατρα, εστιατόρια, μουσεία και έξοχα ιδρύματα, αποτελεί τη Μέκκα της βιομηχανίας του εμπορίου, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας, προσφέροντας όχι μόνο μεγάλα αρχιτεκτονικά θαύματα αλλά και τη γαλήνη ενός υπέροχου τοπίου. Είναι ένα μοναδικό χωνευτήριο εκατοντάδων διαφορετικών πολιτισμών και ίσως μία από τις λίγες πόλεις που μπορούν εκπροσωπήσουν άξια όσα βρίσκονται στην καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων: την ενότητα ανάμεσα στους λαούς, την ειρήνη και τη συνεργασία πέρα και πάνω από οποιαδήποτε γεωγραφικά σύνορα και γλωσσικά εμπόδια.
Καλή επιτυχία Αθήνα και Νέα Υόρκη.

[divider]

Ο κ. Μάριος Σκληβανιώτης είναι απόφοιτος του Τμήματος Στατιστικής, στον τομέα “Οργάνωσης και Διοίκησης Συνεδρίων” καθώς και πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπολώνια στην Ιταλία. Τελειώνοντας τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στην Νέα Υορκη όπου και εργάστηκε στην UBH International Services, βοηθώντας την εταιρία στην οργάνωση ιατρικών συνεδρίων.

(*) Μάριος Σκληβανιώτης: Επαγγελματίας Οργανωτής Συνεδρίων – PCO

Ιανουάριος 2004