Let’s Meet in Greece!

Σκεφτείτε τι σημαίνει Ελλάδα και σίγουρα το μυαλό σας θα “πάει” σε ήλιο, θάλασσα, κοσμοπολίτικα νησιά και αρχαία μνημεία. Ωστόσο η πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας είναι διαφορετική. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει ΄΄αγκαλιάσει΄΄ το συνεδριακό τουρισμό παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, καθώς η λέξη ποιότητα είναι το κλειδί που έχει κινητοποιήσει τις ΄΄ζωντανές΄΄ δυνάμεις στο χώρο του τουρισμού. Η χώρα δεν αποτελεί πλέον μόνο προορισμό αναψυχής και θερινών διακοπών καθώς έχει υιοθετηθεί ένα νέο τουριστικό δόγμα που διαφοροποιεί-εμπλουτίζει το τουριστικό της προϊόν και την οδηγεί σε ένα τουριστικό μοντέλο δωδεκάμηνης διάρκειας, υψηλής ποιότητας και πολλών θεματικών πεδίων με κυριότερο το συνεδριακό τουρισμό.

Σήμερα η Ελλάδα προσφέρει ένα “ολοκληρωμένο” συνεδριακό προϊόν ως αποτέλεσμα της αισθητής -σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν- βελτίωσης της επίγειας (συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία) και αεροπορικής (η συμβολή των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών, Aegean, Air-Greece και Cronus είναι καθοριστική) υποδομής.

Υπάρχουν πλέον μικρά, μεσαία και μεγάλα συνεδριακά κέντρα (αυτόνομα ή σε ξενοδοχεία) στις μεγαλύτερες πόλεις και τα δημοφιλέστερα νησιά (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδος, Κως) και πολλά, μεγάλα, υψηλού επιπέδου ξενοδοχεία -που διοικούνται από διεθνείς και Ελληνικές αλυσίδες- και δεν υπολείπονται των μεγάλων ξενοδοχείων της Ευρώπης τόσο από πλευράς υποδομής όσο και επιπέδου παροχής υπηρεσιών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σε αρκετές περιοχές της χώρας να εξασφαλιστεί μεγάλος αριθμός δωματίων τεσσάρων και πέντε αστέρων, σε πολύ μικρή ακτίνα από τα συνεδριακά κέντρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων έχουν εκ βάθρων ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια, έχουν κατασκευαστεί καινούργια ξενοδοχεία και επιπλέον διεθνείς αλυσίδες –με ορίζοντα την Ολυμπιάδα του 2004- έχουν συμπεριλάβει στα πλάνα τους την παρουσία τους στην Ελλάδα, όπως η Inter-Continental στη Θεσσαλονίκη, η Hilton  στη Ρόδο, η Hyatt (με 2 ξενοδοχεία), ηAccor και η Four Seasons στην Αθήνα. Τέλος, Ελληνικές αλυσίδες ξενοδοχείων όπως η Grecotel και οι Όμιλοι Μαντωνανάκη και Διβάνη έχουν κυριολεκτικά επιδοθεί σε “αγώνα δρόμου” για ανέγερση και εξαγορά/εκμίσθωση ξενοδοχειακών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα “ελκυστική” ως συνεδριακό προορισμό. Καταρχήν οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Η χώρα έχει ηλιοφάνεια περισσότερο από 300 ημέρες τον χρόνο, οι χειμώνες είναι ήπιοι με αποτέλεσμα σε πολλές πόλεις και νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος η θερμοκρασία για παράδειγμα τον Νοέμβριο να είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα τόσο για τους συμμετέχοντες στα συνέδρια όσο και για τα συνοδεύοντα πρόσωπα για συνδυασμό εργασίας και διακοπών (business and pleasure). Πραγματικά η Ελλάδα είναι ιδανική για ΄΄pre and post conference activities΄΄. Οι μικρές αποστάσεις μέσα στη χώρα δίνουν την ευκαιρία σε συνέδρους και συνοδεύοντα πρόσωπα να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές και να θαυμάσουν τα μοναδικά αρχαία μνημεία και μουσεία  που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια όπως η Ακρόπολη και το Μουσείο της Βεργίνας. Εδώ πραγματικά βρίσκεται το συγκριτικό πλεονέκτημα και συνάμα η ειδοποιός διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με άλλους συνεδριακούς προορισμούς και είναι η πολιτιστική της κληρονομιά. Ο πολιτισμός είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί  τη χώρα και κατά συνέπεια το τουριστικό-συνεδριακό της προϊόν σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες καθώς  η σχέση του Ελληνικού πολιτισμού με τις τέχνες, τον αθλητισμό και τις επιστήμες είναι διαχρονική. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως επίσης η Κως είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη.

Επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας είναι ότι κατατάσσεται στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η Αθήνα είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με άλλους συνεδριακές πόλεις όπως Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Ακόμα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι η γαστρονομική παράδοση, καθώς η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα συνδυάζει την απολαυστική γεύση και την υγιεινή διατροφή, η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία και η ασφάλεια που μπορεί να ζήσει και να απολαύσει κάθε ξένος επισκέπτης καθώς το επίπεδο εγκληματικότητας στη χώρα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα μπορείς να κυκλοφορείς μετά τα μεσάνυχτα χωρίς κίνδυνο και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες όταν οι δρόμοι και πλατείες των πόλεων σφύζουν από ζωή ακόμα και στις 2 ή 3 μετά τα μεσάνυχτα.

Επιπρόσθετα υπάρχουν έμπειροι επαγγελματίες οργανωτές συνεδρίων, οι οποίοι έχουν οργανώσει με επιτυχία μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων και μπορούν να υλοποιήσουν κάθε είδους εκδήλωση, εξασφαλίζοντας την άψογη διεξαγωγή της.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε σημασία όλα τα επαγγελματικά στελέχη και οι υπάλληλοι στο χώρο του τουρισμού μιλάνε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Πραγματικά η αγγλική γλώσσα στην Ελλάδα είναι ΄΄widely spoken΄΄, ενώ πολλοί μιλάνε Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά.

Είναι γνωστό ότι η Αθήνα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο και ένας από τους λόγους που ολόκληρη η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, βρίσκεται σε περίοδο πραγματοποίησης πολύ σημαντικών έργων όπως αεροδρόμια, μεταφορές και οδικοί άξονες τα οποία έχουν μεταβάλει την χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο και θα συμβάλουν στον πλήρη εκσυγχρονισμό της. Σε λίγους μήνες εγκαινιάζεται το αεροδρόμιο των Σπάτων το οποίο θα είναι από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα στην Ευρώπη και θα αποτελέσει κέντρο μεταφορών (hub).

H Ελλάδα είναι σε θέση να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο συνεδριακό προϊόν και να ικανοποιήσει τους πλέον απαιτητικούς πελάτες, διοργανώνοντας άρτια παγκόσμια συνέδρια. Οργανώστε το επόμενο συνέδριο σας στην Ελλάδα και ανακαλύψτε την διαφορά. Ανακαλύψτε το νέο πρόσωπο της χώρας, τη στροφή της στην ποιότητα με υποδομές υψηλού επιπέδου και επαγγελματισμό. Εμπιστευτείτε την Ελλάδα και δεν θα σας διαψεύσει!

(*) Αλέξης Σωτηρόπουλος: Master of Science in Tourism Management – Sheffield

Απρίλιος 2001