Art and Democracy Forum: «Είναι η δημοκρατία προϋπόθεση για την τέχνη;»

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman, ο δημοφιλής Αμερικανός καλλιτέχνης Jeff Koons και διεθνούς φήμης διακεκριμένες προσωπικότητες συμμετείχαν σε συζήτηση για τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και τη δημοκρατία.

Η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και τη δημοκρατία και κατά πόσο η δημοκρατία αποτελεί προϋπόθεση για την ευδοκίμηση της τέχνης ήταν το βασικό αντικείμενο της εκδήλωσης «Art & Democracy», που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στην Costa Navarino. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους International New York Times και την Costa Navarino, στα πλαίσια του φετινού Athens Democracy Forum των International New York Times.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman και ο σύγχρονος Αμερικανός καλλιτέχνης Jeff Koons ήταν οι βασικοί ομιλητές σε μια διαδραστική συζήτηση, υπό την προεδρία του Serge Schmemann, μέλους της συντακτικής επιτροπής των New York Times, με συντονιστές τον σύμβουλο τέχνης και πολιτισμού Florian Wupperfeld και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Πασχαλίδου. Στη συζήτηση συμμετείχαν ενεργά και οι προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν: Sir Richard Dearlove, KCMG OBE, πρώην επικεφαλής της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας (MI6), Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός Παιδείας, Valérie Plame, συγγραφέας, μέλος της Global Zero Leadership Board και πρώην Covert CIA Operations Officer, Benny Tai, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (επικεφαλής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ), Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων, Steven Erlanger, διευθυντής των New York Times Λονδίνου Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας, δημοσιογράφος πολιτιστικού ρεπορτάζ και ραδιοφωνικός παραγωγός. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης αντιπρόσωποι των International New York Times από όλο τον κόσμο, καθώς και σειρά καλεσμένων από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Art & Democracy Forum-Costa Navarino
Το Art & Democracy Forum στην Costa Navarino, πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους ελαιώνες της Μεσσηνίας

 

Στο αυθεντικό φυσικό περιβάλλον της Costa Navarino, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία καινοτόμο συζήτηση σχετικά με την ουσία της σχέσης ανάμεσα στην τέχνη και τη δημοκρατία και το κατά πόσο η δημοκρατία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ευδοκιμήσει η τέχνη.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman τόνισε στην ομιλία του: «Η Ελλάδα, γενέτειρα της δημοκρατίας, είναι ιδανική για τη διοργάνωση ενός μόνιμου φόρουμ ανταλλαγής ιδεών και συζητήσεων για τη δημοκρατία».

«Η ομορφιά της δημοκρατίας είναι ότι επιτρέπει σε όλους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Στην τελευταία μου δημιουργία έδωσα το όνομα «Αρχαιότητα» θέλοντας να παραπέμψω στους μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες της αρχαιότητας. Λατρεύω την Ελλάδα και την ιστορία της», δήλωσε ο σύγχρονος Αμερικανός καλλιτέχνης Jeff Koons.

Ο αντιπρόεδρος των συνεδρίων των «International New York Times», Αχιλλέας Τσάλτας δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που το μαγευτικό σκηνικό της Costa Navarino είναι η αφετηρία μας για το φετινό Athens Democracy Forum. Ο ιστορικός προορισμός, σε συνδυασμό με τη συζήτηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τέχνη στην ανάπτυξη της δημοκρατίας και της κοινωνίας στο σύνολό της, αποτελούν έμπνευση και πηγή ιδεών για τους ομιλητές και συμμετέχοντες, πριν πάρουν τον δρόμο του γυρισμού για την Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας».

Με αφορμή το «Art and Democracy Forum», ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος ανέφερε σχετικά: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς το γεγονός ότι οι International New York Times επέλεξαν την Costa Navarino για τη συνδιοργάνωση του Art and Democracy Forum. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλησιέστερη παραθαλάσσια τοποθεσία στο παλάτι του σοφού βασιλιά του Τρωϊκού πολέμου, βασιλιά Νέστωρα. Ελπίζουμε ότι αυτό το Φόρουμ θα είναι η αρχή για ένα θεσμό που θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και θα εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα γόνιμο έδαφος για καινούριες ιδέες».

Με την τέχνη να αποτελεί μία βασική πτυχή της Costa Navarino, το Art and Democracy Forum είναι η αρχή μιας σειράς εκδηλώσεων υψηλού προφίλ, με άξονα τις τέχνες και τον πολιτισμό, προσφέροντας μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες της Costa Navarino.

Krugman-Schmemann-Koons-Art & Democracy Forum
Από αριστερά προς δεξιά, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman, ο Serge Schmemann, μέλος της συντακτικής επιτροπής των New York Times και ο δημοφιλής Αμερικανός καλλιτέχνης Jeff Koons συζητούν για την τέχνη και τη δημοκρατία στην Costa Navarino.