5 παγκόσμιες τάσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε στο επόμενο συνέδριό σας

της Έλενας Καραγκούνη

1. Δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ενίσχυση του engagement και της εκμάθησης. Όταν μία ομιλία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο, τότε αυξάνεται η προσοχή του κοινού, ενώ επιτυγχάνεται και η ενεργός συμμετοχή του. Ένας νέος τρόπος, μία εναλλακτική προσέγγιση και μία αντισυμβατική ιδέα, μπορούν να προσδώσουν μία πιο φρέσκια εικόνα στο συνέδριό σας.

2. Τεχνολογία

Αναμφίβολα αποτελεί πρόκληση για τους επαγγελματίες διοργανωτές, να είναι πάντα ενημερωμένοι, για την εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο των εκδηλώσεων. Η χρήση εφαρμογών κινητών τηλεφώνων και εξελιγμένου οπτικοακουστικού εξοπλισμού μπορεί να απογειώσει την εκδήλωσή σας. Ενημερωθείτε για την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα σας και υιοθετείστε νέες ψηφιακές λύσεις, που μπορούν να αναβαθμίσουν το συνέδριό σας.

3. Ποικιλία

Η εναλλαγή – από μεγάλες συνεδριακές αίθουσες και πολύωρες παρουσιάσεις σε μικρότερες αίθουσες και μικρής διάκριας workshops λίγων ατόμων – σπάει τη μονοτονία και ευνοεί τη μάθηση και τη συμμετοχικότητα των συνέδρων. Διαμορφώστε ανάλογα το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ώστε να έχει τις κατάλληλες εναλλαγές, που χρειάζονται, για να μην κουραστούν και βαρεθούν οι σύνεδροι.

4. Design

Το design των χώρων μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία ενός συνεδρίου, καθώς ο διοργανωτής μπορεί -μέσω της διακόσμησης- να διεγείρει την προσοχή των συνέδρων. Η χρήση μουσικής, ηχητικών εφφέ – ακόμη και αρωμάτων – ευνοεί τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Χρησιμοποιείστε το φωτισμό, καθώς και ηχητικά και οπτικά εφφέ, για να μπορέσετε να διατηρήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου σας.

5. Ευεξία

Ο τουρισμός ευεξίας και υγείας έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο κυρίαρχες τάσεις στην ταξιδιωτική βιομηχανία, που δεν μπορούσε παρά να επηρεάσει μέχρι και το συνεδριακό τουρισμό. Τα πολυήμερα συνέδρια ενσωματώνουν πλέον – στο πρόγραμμά τους – δραστηριότητες, που ευνοούν τη χαλάρωση των συμμετεχόντων. Διοργανώστε μαθήματα yoga και διαλογισμού -ή ακόμη και πεζοπορίες όταν ο καιρός το επιτρέπει- στα διαλείμματα ή μετά το πέρας των συνεδριακών εργασιών, και δώστε την ευκαιρία στους συνέδρους, να χαλαρώσουν και να αναζωογονηθούν, ώστε να παρακολουθήσουν ευχάριστα τη συνέχεια του συνεδρίου.