8ο φοιτητικό συνέδριο Mare Nostrum: Μεσόγειος – Πεδίο Μεταβλητής Γεωμετρίας

Ημερομηνία 03/05/2017 - 05/05/2017, Ολοήμερο
Τοποθεσία -
Διεύθυνση -, Ρόδος
Website www.marenostrum.edu.gr/

 

Η Μεσόγειος αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ένα πολυσχιδές υποσύστημα, στο οποίο βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα σύγχρονα διεθνή προβλήματα, οι απειλές –παλιές και νέες- και οι προκλήσεις κάθε είδους.
Το ενδιαφέρον αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο σήμερα, καθώς τόσο ο μεσογειακός Βορράς όσο και ο μεσογειακός Νότος βιώνουν βαθύτατες -αν και διαφορετικές- κρίσεις, κρίσεις που λόγω της εγγύτητας των δύο αυτών υποσυστημάτων τέμνονται και αλληλοεπηρεάζονται.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, μία κρίση πολύπλευρη, που απειλεί την ίδια της την ύπαρξη, ενώ οι γείτονες της στην Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να σπαράσσονται από ατελείωτους πολέμους διά αντιπροσώπων, που οδηγούν στην δημιουργία αποτυχημένων κρατών και ανθρωπιστικών καταστροφών, όπως αυτή των Σύρων προσφύγων.
Με αυτούς τους όρους, η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ένα πεδίο μεταβλητής γεωμετρίας, όπου η μοναδική σταθερά φαίνεται να είναι η αστάθεια που απορρέει από την αδιάκοπη πάλη ανάμεσα στην διατήρηση ή την ανατροπή συνόρων, καθεστώτων, συμμαχιών, αξιακών συστημάτων.

Στόχος του Mare Nostrum VIII είναι να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πολλαπλές πτυχές των συσσωρευμένων κρίσεων σε πολιτικό, ιδεολογικό, κοινωνικό, οικονομικό, νομικό αλλά και ανθρώπινο πεδίο όπως επίσης και να αναδειχθεί η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους.

Ως εκ τούτου καλούμε φοιτητές και φοιτήτριες και των τριών κύκλων ανωτάτης εκπαίδευσης να συμμετάσχουν με εισηγήσεις στο φετεινό Mare Nostrum.

Η διευθύντρια του ΚΕΜΜΕΠ
Βιβή Κεφαλά
Επίκουρη καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στην Μέση Ανατολή
Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Χάρτης

Φόρτωση χάρτη...

Γεωγραφική Περιοχή

  • Νησιά Αιγαίου
  • Κατηγορίες Συνεδρίου

    Το SYNEDRIO.gr είναι ανεξάρτητο Ενημερωτικό Site Συνεδρίων. Δεν διοργανώνει, δεν έχει σχέση με τα αναφερόμενα Συνέδρια και δεν έχει άλλες πληροφορίες. Προσπαθούμε για την ορθότητα των πληροφοριών. Αλλά να τις επιβεβαιώνετε.

    Παρακαλούμε τους Διοργανωτές να μας στέλνουν τις Διορθώσεις ή τις Συμπληρωματικές πληροφορίες των Καταχωρημένων Συνεδρίων στο e-mail: elena [at] synedrio.gr