ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΣΕ

Ημερομηνία 23/02/2018, Ολοήμερο
Τοποθεσία Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Διεύθυνση -, Αθήνα
Επιστημονική Εταιρεία / Φορέας Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Website www.ifg.gr

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές.

Το ετήσιο διήμερο ραντεβού, κάθε Φεβρουάριο, του Γαλλικού Ινστιτούτου με τους υποψήφιους σπουδαστές, ξεκινά την πρώτη μέρα με μια συζήτηση αφιερωμένη στις νέες τάσεις της αγοράς εργασίας και συνεχίζεται την δεύτερη μέρα με την έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία.

Η συζήτηση που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 18.00΄, θα έχει θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και τον αντίκτυπό της στο μέλλον της εργασίας. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έχει προσκαλέσει κορυφαίους Γάλλους και Έλληνες εμπειρογνώμονες της αγοράς εργασίας για να μοιραστούν τα αποτελέσματα των μελετών τους και τις σκέψεις τους πάνω στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε ολοένα και περισσότερους τομείς και να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.

Συμμετέχουν : 

Ανδρέας Καρακώστας, Senior Manager, Accenture

Χρήστος Α. Ιωάννου, Διευθυντής, Τομέας Απασχόλησης και αγοράς εργασίας, ΣΕΒ

Hervé Monange, Γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Γαλλία)

Μανώλης Πατηνιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Dominique Turcq, πρόεδρος του Ινστιτούτου Boostzone (Γαλλία)

Η συζήτηση, που συντονίζεται από τη δημοσιογράφο Βάλια Καϊμάκη, θα ξεκινήσει με μια εναρκτήρια εισήγηση του Χρήστου Α. Ιωάννου, Διευθυντή του Τομέα Απασχόλησης και αγοράς εργασίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδος, που πρόσφατα σε συνέδριό του παρουσίασε την μελέτη Σύγχρονες Δεξιότητες για Διεθνώς Ανταγωνιστικές Επιχειρήσεις: 12 + 1 προκλήσεις για να μειώσουμε το χάσμα δεξιοτήτων στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, από γαλλικής πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Hervé Monange, θα βασιστεί σε δεδομένα από δύο εκθέσεις που εκπόνησε το Συμβούλιο, η πρώτη σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνολογικής επανάστασης στην απασχόληση, όσον αφορά την δημιουργία και την καταστροφή των θέσεων εργασίας και τον μετασχηματισμό της απασχόλησης, και η δεύτερη σχετικά με τις μετατροπές του περιεχομένου της εργασίας και, κατά συνέπεια, τις δεξιότητες που απαιτούνται για την υλοποίησή τους.

Ο Dominique Turcq, πρόεδρος ενός ινστιτούτου έρευνας για την εξέλιξη του επαγγελματικού κόσμου και τις επιχειρηματικές στρατηγικές, του Ινστιτούτου Boostzone, θα αναλύσει τη στρατηγική πρόκληση που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη για το ανθρώπινο δυναμικό.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης από ελληνικής πλευράς, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκάλεσε τον Χρήστο Α. Ιωάννου από το ΣΕΒ και τον Ανδρέα Καρακώστα, Senior Manager της Accenture Ελλάδος, εκπρόσωπο μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως.

Τέλος, για να απαντήσουμε στο ερώτημα: Τι είδους εκπαίδευση απαιτείται στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης; θα δοθεί ο λόγος στον Μανώλη Πατηνιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

Αυτόνομα αυτοκίνητα, αεροπλάνα χωρίς πιλότους, συστήματα αναγνώρισης προσώπου στα αεροδρόμια, ιατρικές διαγνώσεις από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προσωπικοί βοηθοί, αλγοριθμικές χρηματιστηριακές συναλλαγές (με λογισμικά ικανά να πραγματοποιούν 2.000 πράξεις ανά δευτερόλεπτο). Κάνοντας ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της ανάμεσά μας, η τεχνητή νοημοσύνη δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Στις μέρες μας συναρπάζει, αλλά και προκαλεί ανησυχία.

Η τεχνητή νοημοσύνη, που βρίσκεται στο επίκεντρο της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης», άραγε θα εξαφανίσει ή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας; Πολλές ανησυχητικές εκθέσεις, όπως εκείνη που δημοσιεύτηκε από το World Economic Forum, προβλέπουν την κατάργηση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Αντιθέτως, άλλοι ειδικοί επιμένουν ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τι να πιστέψουμε λοιπόν;

Παρόλο που μέχρι σήμερα μόνο ο τομέας της βιομηχανίας έχει επηρεαστεί από την αυτοματοποίηση, ο αντίκτυπος των προόδων της τεχνητής νοημοσύνης είναι πλέον εμφανής σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων. Δεδομένου ότι οι αλγόριθμοι, που είναι ικανοί να διαχειρίζονται γιγάντιες βάσεις δεδομένων, χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως στον τομέα της ασφάλισης, των τραπεζών, του μάρκετινγκ, της ιατρικής ή ακόμη και της μετάφρασης, όλα τα επαγγέλματα που θα αφορούν τη σχέση ανθρώπου-μηχανής σίγουρα θα αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη (« Emerging TechnologiesImpact on Society & Work in 2030 »), η εταιρία Dell Technologies και το Institute for the Future εκτιμούν ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούμε το 2030 δεν υπάρχουν ακόμη.

Πρόκειται επομένως για μια τεράστια πρόκληση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να κατευθύνουμε και να εκπαιδεύσουμε τους νέους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Βιογραφικά των ομιλητών

Hervé Monange

Ο Hervé Monange είναι Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού από τον Απρίλιο του 2015.

Ο Hervé Monange ξεκίνησε την καριέρα του ως διοικητής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Το 2004, διορίζεται σύμβουλος στο γραφείο του υπουργού Εργασίας. Το 2007, διορίζεται τεχνικός σύμβουλος (εργασία-απασχόληση) στο γραφείο του Πρωθυπουργού, François Fillon. Τον Αύγουστο 2011, διορίζεται κοινωνικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Το 2012, διορίζεται Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικής Ανάλυσης.

Ο Hervé Monange, το ίδιο έτος, διορίζεται ειδικός σύμβουλος του γενικού Επιτρόπου και Συντονιστή του έργου « Ποια Γαλλία σε 10 χρόνια;».

 Συμβούλιο Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Το Συμβούλιο Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Γαλλίας, το οποίο υπάγεται στον Πρωθυπουργό, αποτελεί μια αρχή εμπειρογνωμοσύνης και διαβούλευσης για όλα τα θέματα απασχόλησης. Αποτελούμενο από 52 μέλη, συγκεντρώνει τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, τους γενικούς διευθυντές των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, τους διευθυντές των διοικήσεων που μεριμνούν για τον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης, καθώς και εμπειρογνώμονες σε αυτά τα ζητήματα, εκπροσώπους των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του Κοινοβουλίου.

Έχει ως αποστολή:

  • Την καταγραφή των αιτιών της ανεργίας και την αξιολόγηση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και των προοπτικών απασχόλησης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

  • Την αξιολόγηση των υφισταμένων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης, της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της κατάρτισης.

  • Την διατύπωση προτάσεων ικανών να εξαλείψουν κάθε εμπόδιο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, να βελτιώσουν τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και να μειώσουν την ανεργία.

Οι εκθέσεις και οι συστάσεις του κοινοποιούνται στο Κοινοβούλιο και δημοσιοποιούνται.

Dominique F. Turcq

Ο Dominique F. Turcq ίδρυσε το Ινστιτούτο Boostzone το 2004, έχοντας ως αποστολή από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του να είναι ένα πρότυπο κέντρο έρευνας για την εξέλιξη του επαγγελματικού κόσμου.

Ο Dominique Turcq βοηθάει την σήμερον ημέρα τα διοικητικά συμβούλια πολλών πολυεθνικών εταιρειών να αναπτύσσουν τη διορατικότητά τους και να διαμορφώσουν την εταιρική τους στρατηγική και τη στρατηγική τους σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Dominique Turcq εργάστηκε σε πολλούς χώρους: τον ακαδημαϊκό χώρο (έχει εργαστεί ως μόνιμος καθηγητής και συνεχίζει να διδάσκει τακτικά σε HEC, ESCP Europe, INSEAD και EDHEC Business School στη Γαλλία,

IISTInstitute of International Studies and Training στην Ιαπωνία), τον χώρο των κυβερνητικών οργάνων (υπήρξε ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, μέλος στο Commissariat au Plan), τον ιδιωτικό τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων (Sony, Manpower), τον χώρο των υψηλού επιπέδου συμβουλευτικών υπηρεσιών για στρατηγικό σχεδιασμό (McKinsey & Cy), τον χώρο των συλλογικών οργανώσεων που ασχολούνται με τη διοίκηση επιχειρήσεων (υπήρξε πρόεδρος του γαλλικού συνδέσμου υπεύθυνων επιχειρηματικής στρατηγικής AFPLANE). Αυτές οι δραστηριότητες τον οδήγησαν στο να ειδικευτεί σε θέματα διεθνούς διαχείρισης και διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου. Η διεθνής του εμπειρία είναι πλούσια και ποικίλη: έχει ζήσει και έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε πολλές χώρες, όπως την Αλγερία, την Ιαπωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ινστιτούτο Boostzone είναι ένα ίδρυμα συνεργατικής έρευνας, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε διευθύνοντα στελέχη και κατάρτισης. Οι μελέτες του πάνω στο μέλλον της εργασίας και τις στρατηγικές των οργανώσεων αποτελούν σημεία αναφοράς. Η αποστολή του είναι να αποκρυπτογραφεί και να προτρέχει τις ανατροπές σε επίπεδο στρατηγικής και διοίκησης επιχειρήσεων, που προκαλούνται από τεχνολογικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές και πολιτιστικές αλλαγές.

Χρήστος Α. Ιωάννου

Ο Χρήστος Α. Ιωάννου είναι Οικονομολόγος. Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ.

Προηγούμενες Θέσεις: Έχει εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα ως λογιστής, οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων, Οργανισμών και Επαγγελματικών Ενώσεων. Μέλος του Σώματος Μεσολαβητών-Διαιτητών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (1991-2017). Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Συνήγορος Υγείας (2013-2017).

Πρόσφατες δημοσιεύσεις:

Βιβλίο: Το Επιπλέον Ναυάγιο – Ερμηνευτικό Εγκόλπιο για την Κρίση, (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου), Andys Publishers, Δεκέμβριος 2017, Αθήνα.

Κεφάλαια σε Βιβλία:

Public sector employment relations in Greece: Adjustment and reforms, in Public Service Management and Employment Relations in Europe; Emerging from the Crisis? Bach Stephen and Bordogna Lorenzo (editors), Routledge, London, 2016.  

Financialization, Collective Bargaining, and the Public Interest,  with Joel Cutcher-Gershenfeld, Dan Brooks, Noel Cowell, Martin Mulloy, Danny Roberts, Tanzia S. Saunders, and Søren Viemose,  in  Christian E. Weller  (ed.) Inequality, Uncertainty, and Opportunity – The Varied and Growing Role of Finance in Labor RelationsILR Press | LERA Research Volumes, 2015.    

Μελέτες:

7 Προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του Κοινωνικού Διαλόγου και την αύξηση των εισοδημάτων στο μέλλον, Special Report ΣΕΒ (με τους Χ. Κυριαζή, Σ. Πέτρο) – 9 Ιανουαρίου 2018.

Mισθοί, παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, Special Report ΣΕΒ (με τους Κ. Κανελλόπουλο, Σ. Πέτρο) – 30 Οκτωβρίου 2017.

Μανώλης Πατηνιώτης

Ο Μανώλης Πατηνιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Σύμβουλος Καθηγητής στο πρόγραμμα σπουδών Ευρωπαϊκός Πολιτισμός του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Διδάσκει ιστορία της Επιστημονικής Επανάστασης, Ιστορία των επιστημών και των τεχνικών στους νεότερους χρόνους, Ιστοριογραφία της επιστήμης και της τεχνολογίας και Ιστορία της νεότερης ελληνικής επιστήμης. Επίσης είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου Digital Humanities του τμήματος ΙΦΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επίδραση της νευτώνειας φυσικής

φιλοσοφίας σε ποικίλα διανοητικά περιβάλλοντα του 18ου αιώνα,την οικειοποίηση της φυσικής φιλοσοφίας του 17ου και 18ου αιώνα από τους λογίους της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τη σχέση της ιστορίας της επιστήμης με τις μετα-αποικιακές σπουδές, καθώς και τις εφαρμογές της πληροφορικής στην ιστορική έρευνα και την αναπαράσταση της ιστορικής πληροφορίας. Συμμετείχε στην δημιουργία των ψηφιακών βιβλιοθηκών Ελληνομνήμων και Κάτοπτρον (http://dlab.phs.uoa.gr/) και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας για την ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια (STEP, www.uoa.gr/step).

Χάρτης

Φόρτωση χάρτη...

Γεωγραφική Περιοχή

  • Αττική – Αθήνα
  • Κατηγορίες Συνεδρίου

    Το SYNEDRIO.gr είναι ανεξάρτητο Ενημερωτικό Site Συνεδρίων. Δεν διοργανώνει, δεν έχει σχέση με τα αναφερόμενα Συνέδρια και δεν έχει άλλες πληροφορίες. Προσπαθούμε για την ορθότητα των πληροφοριών. Αλλά να τις επιβεβαιώνετε.

    Παρακαλούμε τους Διοργανωτές να μας στέλνουν τις Διορθώσεις ή τις Συμπληρωματικές πληροφορίες των Καταχωρημένων Συνεδρίων στο e-mail: elena [at] synedrio.gr