Αιγαίου Μέθεξις

Ημερομηνία 19/06/2020 - 21/06/2020, Ολοήμερο
Τοποθεσία -
Διεύθυνση Μπατσί, Άνδρος
Τηλέφωνο 698 234 3137, 6947551969
Email i.pit@plegma.org / m.psar@plegma.org
Website www.aegeanmethexis.gr/

Με βάση το μαγευτικό Μπατσί της Άνδρου η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πλέγμα» διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το τριήμερο βιωματικό φεστιβάλ «Αιγαίου Μέθεξις», προσκαλώντας τους λάτρεις του χορού και της μουσικής σε ένα ταξίδι στη μουσικοχορευτική παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό του Αιγαίου, από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου 2020. Το φεστιβάλ αποτελεί μία τριήμερη γιορτή που περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι  και Ανδριώτικη βεγγέρα, τοπικά εδέσματα  αλλά και μία σειρά εργαστήριων παραδοσιακών χορών και παραδοσιακών οργάνων με εισηγητές μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους του χώρου. Καλλιτεχνικός διευθυντής του «Αιγαίου Μέθεξις» είναι ο  δεξιοτέχνης του βιολιού με βαθιά γνώση και εμπειρία της αιγαιοπελαγίτικης μουσικής παράδοσης Νίκος Οικονομίδης. 

Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει: 

 • σεμινάρια παραδοσιακών χορών (Άνδρου, Κέας, Κρήτης)
 • μουσικά εργαστήρια (βιολί, λαούτο, σαντούρι, παραδοσιακό τραγούδι)
 • διαδραστικές διαλέξεις λαογραφικού περιεχομένου
 • συμμετοχή σε Κυκλαδίτικο πανηγύρι και παραδοσιακή βεγγέρα (άτυπη βραδινή συγκέντρωση σε φιλικό σπίτι που καταλήγει σε τραγούδι και χορό)
 • γευστικές δοκιμές παραδοσιακών προϊόντων του Αιγαίου (παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά, κρασί, ρακί, βότανα, κ.ά.)

Οι συμμετέχοντες στον ελεύθερο χρόνο τους θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους παραδοσιακούς οικισμούς και το δίκτυο μονοπατιών του νησιού αλλά και να κολυμπήσουν στις μαγευτικές παραλίες της Άνδρου.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να συστήσει στο κοινό την ποικιλομορφία και τον πλούτο της αιγαιοπελαγίτικης παράδοσης, τόσο μέσα από την μουσική και συγκεκριμένα τα παραδοσιακά όργανα όπως είναι το λαούτο, το σαντούρι και το βιολί, όσο και μέσα από το χορό αλλά και το γλέντι. Στοιχεία που μαζί με την γαστρονομία δομούν την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά και αποτελούν το κατάλληλο έδαφος για έμπνευση, δημιουργία και φυσικά διασκέδαση! Παράλληλα, στόχος είναι η ανάδειξη του νησιού της Άνδρου ως ενός τόπου με έντονη πολιτιστική ταυτότητα, όπου το παραδοσιακό στοιχείο συνυπάρχει με το σήμερα σε ένα από τα ωραιότερα και ακόμα αρκετά ανεξερεύνητα νησιά του Αιγαίου.

Δείτε αποσπάσματα από την προηγούμενη διοργάνωση εδώ 

Σε ποιους απευθύνεται:

Σε κάθε άνθρωπο που θέλει να ανακαλύψει την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό των νησιών του Αιγαίου και ενδιαφέρεται για το χορό, τη μουσική, την πολιτιστική κληρονομιά και τα πανηγύρια.

 

Λίγα λόγια για την Άνδρο: 

 

«η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου, η ωραιοτέρα όλων του κόσμου» – Ανδρέας Εμπειρίκος

 

Η Άνδρος είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας – όπως συχνά αναφέρεται – καθώς έχει πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις: ψηλά βουνά, πολλές χαράδρες, μικρά ποτάμια, κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια, τρεχούμενα νερά, κυπαρίσσια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, ιαματικές πηγές. Συνδυάζει με ένα μοναδικό τρόπο το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά. Οι ομορφιές της Άνδρου έχουν ήδη παρουσιαστεί μέσα από την εμβληματική ταινία του 1968 «Κορίτσια στον Ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη, αλλά και πιο πρόσφατα από την συγκλονιστική «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη. Η Άνδρος, σε απόσταση μόλις 2 ωρών από την Αθήνα, υπήρξε πάντα ένα νησί του πολιτισμού και των τεχνών. 

Χάρτης

Φόρτωση χάρτη...

Γεωγραφική Περιοχή

 • Νησιά Αιγαίου
 • Κατηγορίες Συνεδρίου

 • ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ (Γαστρονομικός – Αναψυχής – Συνεδριακός – Ιατρικός – Εναλλακτικός Τουρισμός… )
 • ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (Κινηματογράφος – Ζωγραφική – Μουσική – Λογοτεχνία – Χορός – Φωτογραφία… )
 • Το SYNEDRIO.gr είναι ανεξάρτητο Ενημερωτικό Site Συνεδρίων. Δεν διοργανώνει, δεν έχει σχέση με τα αναφερόμενα Συνέδρια και δεν έχει άλλες πληροφορίες. Προσπαθούμε για την ορθότητα των πληροφοριών. Αλλά να τις επιβεβαιώνετε.

  Παρακαλούμε τους Διοργανωτές να μας στέλνουν τις Διορθώσεις ή τις Συμπληρωματικές πληροφορίες των Καταχωρημένων Συνεδρίων στο e-mail: elena [at] synedrio.gr