Συνέδρια… Online

της Έλενας Καραγκούνη

online συνέδρια Με την είσοδο του διαδικτύου στο Συνεδριακό κλάδο, η συνεδριακή αίθουσα διευρύνεται και οι σύνεδροι μπορούν πλέον να συμμετέχουν από το σπίτι τους. Μέσα σε 24 ώρες (ή και λιγότερο), το συνεδριακό μήνυμα φτάνει σε περισσότερα άτομα με εικόνα και ήχο. Η online προβολή μπορεί να γίνει live (τη στιγμή που διεξάγεται) ή on demand (μετά το πέρας της),  ενώ μπορεί να γίνει μέσω υπολογιστή, tablet ή ακόμη και κινητού, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να γίνουν κοινωνοί της εκδήλωσης.

Για να εξασφαλίσετε, όμως, μία επιτυχημένη online μετάδοση ενός συνεδρίου, πρέπει να σιγουρευτείτε, ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείτε είναι και η κατάλληλη. Εάν δεν θέλετε να απογοητεύσετε τους εξ’αποστάσεως συνέδρους σας, απαραίτητα στοιχεία μίας καλής online μετάδοσης είναι ο καθαρός ήχος, η εικόνα υψηλής ανάλυσης και φυσικά το γρήγορο ίντερνετ με συνδέσεις χωρίς διακοπές. Επίσης, καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιος τεχνικός, με τον οποίο θα μπορούσε το κοινό -και κυρίως τα μη εξοικειωμένα με την τεχνολογία άτομα-  να επικοινωνήσει σε περίπτωση προβληματικής σύνδεσης ή άλλων τεχνικών ζητημάτων. Πέρα, όμως, από το τεχνικό μέρος, πρέπει να καταφέρετε να κερδίσετε το κοινό της οθόνης και να κρατήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον του, γεγονός που είναι πιο δύσκολο απ’ό,τι από κοντά. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ομιλητές πρέπει να μιλάνε φυσικά, χωρίς να σκέφτονται τη κάμερα, κάνοντας τον τηλεθεατή να αισθάνεται σαν να είναι μέσα στην αίθουσα.

Στην περίπτωση που αναρωτιέστε, εάν αξίζει όλος αυτός ο κόπος, δείτε το εξής: online συνέδρια-1

Εάν η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι επί πληρωμή, τότε τα έσοδά σας δεν περιορίζονται από τη χωρητικότητα της συνεδριακής αίθουσας αλλά μπορούν να ενισχυθούν με τη διαδικτυακή προβολή. Σε αυτήν την περίπτωση, για να εξασφαλίσετε μεγάλο online ακροατήριο, καλό θα ήταν να δίνετε στο κοινό τη δυνατότητα να δει κάποιες συνεδριάσεις δωρεάν, ώστε να πεισθεί, ότι αξίζει να πληρώσει για τα υπόλοιπα. Επίσης η ιστοσελίδα σας μπορεί να εμπλουτισθεί με επιπλέον πληροφοριακό υλικό, χωρίς δαπάνη ή τεχνικό προσωπικό.

Εάν, πάλι, η διαδικτυακή παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν, τότε κερδίζετε θετική διαφήμιση, και -γιατί όχι- και ένα πιο πρόθυμο κοινό να παρευρεθεί σε επόμενο συνέδριό σας.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι, αφού μπορεί η διαδικτυακή τελεθέαση να μετρηθεί με ακριβή στοιχεία, μπορείτε να παρατηρήσετε τα σημεία που σημείωσαν χαμηλή τηλεθέση, ώστε να εντοπίσετε, τι θα ήταν καλό να διορθώσετε σε επόμενο συνέδριο, βελτιώνοντας έτσι και τη φυσική συνεδριακή εμπειρία.