Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο 1998: Μια ιστορία επιτυχίας !

του Γιώργου Γρηγορίου*

GMG01_3_2007Το καλοκαίρι του 1998 πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, το οποίο φιλοξένησε η πόλη της Πάφου. Στο Συνέδριο συμμετείχαν περίπου 3000 σύνεδροι και συνοδοί από Ελλάδα και Κύπρο απολαμβάνοντας τις υψηλές υπηρεσίες 32 πολυτελών ξενοδοχείων της πόλης. Ο κύριος Γιώργος Γρηγορίου είναι ο άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να συνδέσει όλους τους παράγοντες μαζί έτσι ώστε το Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και οι εργασίες να στεφθούν με μεγάλη επιτυχία.

Ο Γιώργος Γρηγορίου γεννήθηκε στη Μόρφου που είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη της μεγαλονήσου, η οποία μετά τα γεγονότα του 1974 είναι ακόμη υπό τούρκικη κατοχή.

GMG02_3_2007Είναι απόφοιτος της Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου, έχει παρακολουθήσει διεύθυνση ξενοδοχείων στη Γερμανία και Ελβετία και έκανε μεταπτυχιακά στα Οικονομικά με ειδίκευση Marketing στην Αγγλία. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε αλυσίδα ξενοδοχείων και άλλων μεγάλων οργανισμών της Κύπρου. Από το 1987 ιδιωτεύει σαν διευθυντής τουριστικού γραφείου, το οποίο ασχολείται με εξειδικευμένες μορφές τουρισμού. Είναι επίσης ξενοδόχος και ο κύριος συντελεστής στην επιτυχία ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα της Ευρώπης με έδρα την Γεροσκήπου στην Πάφο. Διετέλεσε ποδοσφαιριστής και είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος τύπου της UEFA στον Σύνδεσμο Διοργανωτών Διεθνών Ποδοσφαιρικών Αγώνων. Υπηρέτησε τον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου από την θέση του αντιπροέδρου και είναι Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Αλληλεγγύης Προσφύγων με μεγάλη προσφορά στα κοινά.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αυτός ο δραστήριος και διορατικός άνθρωπος έκανε πραγματικότητα το Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο στην Κύπρο, έγινε η αιτία να ανοίξει το αεροδρόμιο Πάφου σε κατευθείαν πτήσεις με το εξωτερικό και καθιέρωσε την Πάφο στον Τουριστικό χάρτη της Αγοράς των Συνεδρίων.

GMG03_3_2007Τον βρήκαμε στην πανέμορφη αυλή του παραδοσιακού του ξενοδοχείου που φέρει το όνομα του βασιλιά Κινύρα στο κέντρο της πόλεως της Πάφου και του ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για το Πανελλήνιο Παιδιατρικό, το μεγαλύτερο Συνέδριο που έγινε ποτέ στην Κύπρο και είχε τόση μεγάλη επιτυχία. Το 1998 είχαν ήδη ανοιχτεί οι προσφορές μεταξύ των Τουριστικών Γραφείων της Ελλάδος και ανέδειξαν νικητή το γραφείο C & C INTERNATIONAL ΑΕ με προορισμό την Κύπρο.

Οι πρώτες επαφές που έγιναν με τις Κυπριακές Αερογραμμές και με το γραφείο Τουρισμού της Κύπρου στην Αθηνά ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Έτσι μια μικρή ομάδα από το Ιατρικό Συμβούλιο και το Ελληνικό Γραφείο Τουρισμού κατέβηκαν στην Κύπρο για να επιβεβαιώσουν το πρόγραμμα του Συνεδρίου. Η αποστολή βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν στην Λεμεσό διαπίστωσαν ότι τα ξενοδοχεία και ο Συνεδριακός χώρος που είχαν υπ’ όψιν τους ήταν ήδη κρατημένα για άλλη εκδήλωση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η αποστολή απογοητευμένη ευρισκόταν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για επιστροφή στην Αθήνα. Από το γραφείο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο αεροδρόμιο, όπου διαμαρτυρήθηκαν ενημερώθηκα για το συμβάν. Αμέσως έκανα ορισμένα καθοριστικά τηλεφωνηματα όπου και επιβεβαίωσα την διαθεσιμότητα των αριθμών κλινών που χρειαζόμαστε για τις ανάγκες του Συνεδρίου, επικοινώνησα μαζί τους και τους πρότεινα να επιστρέψουν στην Πάφο καθησυχάζοντας τους για τη έκβαση του θέματος που τους απασχολούσε.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας μας βρήκε στην ψαροταβέρνα του LEPTOS CORAL BAY. Η φιλοξενία των ανθρώπων του ξενοδοχείου, η πανσέληνος, το άφθονο γάργαρο κρασάκι, ο φλοίσβος των κυμάτων έδιωξαν τις άσχημες εμπειρίες της ημέρας και όλοι πιστέψαμε ότι η Πάφος μπορεί και προσφέρεται καλύτερα για τις ανάγκες του Συνεδρίου.

Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Coral Bay Hotel βρίσκεται στην καλύτερη παραλία της Πάφου, έχει χωρητικότητα 900 κλινών, με τεράστιο Συνεδριακό κέντρο πλήρως εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις. Παρέχει τεράστιους κοινόχρηστους χώρους με τρία Bar και καθιστικά όπου μπορούσαν να γίνονται τα διαλείμματα. Έχει καταπράσινους εξωτερικούς χώρους, μεγάλο χώρο στάθμευσης. Δίπλα στο Συνεδριακό κέντρο έχει αίθουσες πολλαπλής χρήσεως στις οποίες μπορούσαμε να αναρτήσουμε τις εργασίες των γιατρών αλλά και για να παρουσιάσουμε έκθεση ζωγραφικής ώστε να σπάζει η μονοτονία του συνεδρίου.

Η επαρχία της Πάφου παρουσίαζε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν, με μεγάλο παραλιακό μέτωπο εμπλουτισμένο με ξενοδοχεία πρώτης επιλογής. Ο μήνας Ιούνιος δεν ήταν και μήνας τουριστικής αιχμής οπόταν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια για τις ανάγκες του συνεδρίου. Την επομένη ημέρα επιθεωρήσαμε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι όλοι οι διευθυντές έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον για συνεργασία και το κυριότερο πέραν των καλών προσφερόμενων τιμών δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν πλήρως μαζί μας και με αποκλειστικότητα στην παραχώρηση δωματίων. Όλοι ήμαστε ευτυχείς, γιατί ξυπνήσαμε χωρίς πονοκέφαλο, βρήκαμε ανθρώπους με κατανόηση στα αιτήματά μας, η ποιότητα των ξενοδοχείων ήταν φανταστική, η Πάφος με τους αρχαιολογικούς χώρους και το συνδυασμό του βουνού και της θάλασσάς της, ήταν καταπληκτική σε ομορφιά και το κυριότερο, η τιμή του πακέτου με προορισμό Πάφο δεν ξεπερνούσε την προσφορά που έδωσε ανεπιτυχώς η Λεμεσός.

Η δεύτερη μέρα ένωσε ακόμη περισσότερο την ομάδα μας. Μας βρήκε στον ειδικά για μας διαρρυθμισμένο χώρο του ξενοδοχείου να συζητάμε τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν στα αεροδρόμια, σχετικά με τις μετακινήσεις των συνέδρων, το ψυχαγωγικό πρόγραμμα, θέματα εγγραφών και γραμματείας.
Καταφέραμε μέχρι το απόγευμα να διευκρινίσουμε όλες τις λεπτομέρειες και τις ανάγκες του συνεδρίου και να καταλήξουμε σε ένα ευχάριστο δείπνο με την ελληνική αποστολή πλήρως ανακουφισμένη. Πρέπει να τονίσω το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η προσωπικότητα της ελληνίδας προϊστάμενης του
C & C International AE η οποία με το ρεαλισμό και την αυτοπεποίθηση της βοήθησε σημαντικά στην όλη κατάσταση.

Σαν διευθυντής και σαν άνθρωπος μου αρέσει να κρίνω και να κρίνομαι αυστηρά. Είχα πλήρη επίγνωση των απαιτήσεων του Έλληνα περιηγητή. Αναλογιζόμουν το φόρτο εργασίας που με περίμενε. Αποφάσισα ότι αυτό το Συνέδριο δεν ήταν υπόθεση προσωπική μου ή του γραφείου μου μόνο, αλλά και για όλους τους συμμετέχοντες. Με 3000 κόσμο να μπαινοβγαίνει για 4 ημέρες στα αεροδρόμια της Κύπρου με τελικό προορισμό την Πάφο, θα ήταν μια πρόκληση από οργανωτική άποψη να συμμαζέψω και να οργανώσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Έπρεπε να εξασφαλιστεί μια υπέροχη και ωφέλιμη εμπειρία όχι μόνο για τους συνέδρους, αλλά και για τις οικογένειες τους που μπορεί να γύρευαν άλλου είδους ψυχαγωγία κατά την διάρκεια της ημέρας, εκτός του συνεδρίου. Για αυτούς οργανώθηκαν ταξίδια σε διάφορους προορισμούς στο νησί μας. Σκεφτήκαμε ότι το να σε υποδέχεται ο δήμαρχος Λευκωσίας και να περπατά μαζί την πράσινη γραμμή ή να σε ξεναγεί ο Άγιος ηγούμενος στη ιερά μονή Κύκκου θα ήταν πιο ενδιαφέρον και θα δυνάμωνε την εμπειρία που θα είχαν οι περιηγητές.
Επιστρατεύτηκαν πολυτελή λεωφορεία για την μετακίνηση των συνέδρων και των οικογενειών τους προσφέροντας δωρεάν μεταφορά κάθε μία ώρα ακριβώς από τα ξενοδοχεία στο Συνεδριακό κέντρο. Φροντίσαμε σε κάθε λεωφορείο να υπάρχει και επαγγελματίας ξεναγός.

Αναλάβαμε, εκτελωνίσαμε και μεταφέραμε στην Πάφο αυθημερόν όλη την γραφική ύλη για τις ανάγκες του Συνεδρίου, όπως και τα προϊόντα, διαφημιστικό και εκθεσιακό υλικό όπως μας ζητήθηκε από τους διοργανωτές και τους χορηγούς. Εξασφαλίσαμε επαγγελματικές υπηρεσίες για την διαρρύθμιση και στελέχωση του Συνεδριακού και εκθεσιακού χώρου όπως και Ασφάλειας καθ’ όλη την διάρκεια του Συνεδρίου.

Οι ιδιωτικοί φορείς και οργανώσεις της Πάφου τους οποίους εμπλέξαμε για τις ανάγκες του συνεδρίου είτε με κόστος είτε αφιλοκερδώς, μοιράστηκαν το όραμά μας και δούλεψαν με ενθουσιασμό και ζήλο για την επιτυχή διεκπεραίωση του συνεδρίου ακόμη και εκτός ωραρίου εργασίας.

Να μην παραλείψουμε όμως και τους κρατικούς φορείς, όπως τον τότε υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο οποίος έθεσε το Συνέδριο υπό την Αιγίδα του και παραχώρησε χορηγία αρκετών χιλιάδων λιρών Κύπρου.
Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού μας βοήθησε ποικιλότροπα. Πέραν της καθημερινής παρουσίας λειτουργών του, μας παρέσχε πληροφοριακό υλικό, μας βοήθησε στην προετοιμασία του προγράμματος φιλοξενίας και εκδρομών και ανέλαβε το κόστος του Επίσημου Δείπνου και του ψυχαγωγικού προγράμματος που παρουσιάστηκε με τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Το Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Δήμος Πάφου και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων συμμετείχαν στην τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Λιμανάκι της Πόλης και συνοδεύτηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, φαγητά και ποτά που ήταν προσφορά των Οινοβιομηχανιών και των ξενοδόχων.

Η αστυνομική διεύθυνση Πάφου ήταν συντονισμένη μαζί μας και αστυνόμευσε τα αεροδρόμια, τις μεταφορές μας και τον συνεδριακό χώρο.

Η Διοίκηση και το προσωπικό τόσο των αεροδρομίων όσο και των λιμανιών μετά από σύσταση των Αρχών ήταν πολύ συνεργάσιμη και οι Κυβερνητικοί υπάλληλοι πρόθυμοι και φιλικοί. Είναι αξιόλογο γεγονός ότι με τόσες αφίξεις και αναχωρήσεις δεν χάσαμε πελάτη στ’ αεροδρόμια μας. Αυτό ίσως να οφείλεται στα γραφεία πληροφοριών που διατηρήσαμε στ’ αεροδρόμια καθ’ όλη την διάρκεια του συνεδρίου και στην καλή συνεργασία που είχαμε με τα γραφεία μεταφοράς.

Ο Σύνδεσμος ξεναγών μας βοήθησε στην επιλογή 80 επαγγελματιών ξεναγών οι οποίοι στελέχωναν συνεχώς τα γραφεία πληροφοριών στα ξενοδοχεία, συνόδευαν λεωφορεία ή ξεναγούσαν εκδρομείς.

Ακόμα και οι Συντεχνίες Ξενοδοχοϋπαλλήλων χρειάστηκαν και έκαναν πραγματικότητα την επιλογή των διοργανωτών να σερβιριστούν στο αποχαιρετιστήριο Δείπνο 3500 συνδαιτυμόνες. Προσφέρθηκαν ποτά, ζεστό και κρύο πιάτο, σε περίοδο μίας ώρας, στην παραλία της Γεροσκήπου, η οποία δεν είχε υποδομή και την οποία εμείς προετοιμάσαμε κατάλληλα.

Πιστεύω ότι οι Έλληνες αδελφοί μας, απόλαυσαν την καλή εικόνα ενός φιλόξενου λαού, πέρασαν αξέχαστες στιγμές σ’ ένα παραδεισένιο τόπο, και έφυγαν με άριστες εντυπώσεις.
Εμείς κερδίσαμε εμπειρίες… ίσως και κάποιους φίλους… .

(*) Γιώργος Γρηγορίου: Διευθύνων Συμβούλος της GMG Travel

Μάρτιος 2007