Ολυμπιακοί Αγώνες: Το Μεγαλύτερο Meeting στον Κόσμο

του Αλέξανδρου Φαν

fan photo 1 2003_12Κεφαλαιοποίηση της επιτυχίας του

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας πέρασαν πλέον στην Ιστορία. Και πέρασαν στην Ιστορία ως οι πιο επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Όλα κύλησαν καλά και οι 16 μέρες των Αγώνων ήταν μέρες που ακόμα και σε εμάς όλους γνώρισαν μια πιο όμορφη πόλη μέσα σε ένα κλίμα τελείως διαφορετικό, αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλοι οι ξένοι μας: αθλητές, προπονητές, χορηγοί, δημοσιογράφοι, τουρίστες έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ελληνική φιλοξενία και περιποίηση. Ξέραμε ότι αυτή η διοργάνωση θα ήταν πολύ δύσκολη σε όλους τους παραμέτρους (οργάνωση, κατασκευές, υποδομές, προσέλευση λόγω διεθνών γεγονότων κ.ά.) αλλά ποτέ δεν χάσαμε την πίστη μας ότι παρά τις προσβολές που δεχόμασταν θα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε για μια ακόμη φορά τους εαυτούς μας. Και τα καταφέραμε!!!

Διοργανώσαμε το μεγαλύτερο party του κόσμου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Για να το δούμε και λίγο σε όρους συνεδριακούς διοργανώσαμε το μεγαλύτερο meeting ή conference του κόσμου με 10.000 ομιλητές (αθλητές) με περίπου 1.500.000 συμμετέχοντες (θεατές κ.τ.λ.). Με κεντρική αίθουσα (Ολυμπιακό Στάδιο) αλλά με πάρα πολλά Satellite Symposiums (όλα τα υπόλοιπα αθλήματα σε όλα τα υπόλοιπα στάδια) με Welcome reception (Τελετή Έναρξης) και Farewell Gala (Τελετή λήξης). Και με tele-conference 4,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (τηλεθέαση παγκοσμίως). Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο κάθε κορυφαίο event: από ένα μεγάλο και πολύπλοκο συνέδριο μέχρι μία Ολυμπιάδα!!! Άραγε έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας πόσο σημαντική είναι αυτή η επιτυχία;

Η Ολυμπιάδα αφήνει μία πολύ μεγάλη κληρονομιά πίσω της. Η διαχείριση αυτής της κληρονομιάς αποτελεί ζήτημα Υψίστης Εθνικής Σημασίας. Ήμασταν πάντα ένας Συνεδριακός Προορισμός με καλές προοπτικές λόγω των ιστορικών καταβολών και του καλού κλίματος. Σιγά – σιγά προσθέσαμε και άλλα λιθαράκια όπως, Διεθνών προδιαγραφών Αεροδρόμιο, μεγάλες ξενοδοχειακές συνεδριακές αίθουσες, Athens CVB, υποδομές, και τελευταία η φήμη και ο ευνοϊκός θόρυβος γύρω από τη διοργάνωση της  Ολυμπιάδας.

Είμαστε πια πολύ ψηλά στον κατάλογο των Decision Makers μετά από την μεγάλη επιτυχία του Αυγούστου. Ήδη σε πάρα πολλά τουριστικά γραφεία και destination management companies δεν προλαβαίνουν να απαντούν σε requests που δέχονται. Βέβαια, συνεχίζει να λείπει από το χώρο των Αθηνών, πέρα από τις υπόλοιπες υποδομές που αποκτήθηκαν με την Ολυμπιάδα, Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο. Για να καθιερωθεί η Αθήνα ως ένας από τους Best 5 ή Best 10 συνεδριακός προορισμός παγκοσμίως, που με τη δυναμική της Ολυμπιάδας μπορεί, χρειάζεται ένα από τα πιο βασικά συστατικά ενός συνεδριακού προορισμού: Συνεδριακό Κέντρο!

Μετά το πάγωμα του τι θα γίνει στο Ανατολικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού και αφού δείχνει να λειτουργεί μόνο ως Εκθεσιακό –λες και δεν έχουμε άλλα εκθεσιακά- η αναγκαιότητα όχι μόνο παραμένει αλλά μεγαλώνει διαρκώς. Ίσως θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε τα θαυμάσια έργα που μας απέμειναν από την Ολυμπιάδα, και συνεχίζουν να παραμένουν στα αζήτητα. Ολυμπιακό Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου, Κλειστό Γυμναστήριο Νίκαιας, Κλειστές Σάλες Ελληνικού, Φάληρο Sports Pavillion κ.ά. Όλα αυτά θα γινόντουσαν κατάλληλα και state of the art Συνεδριακά Κέντρα. Μάλιστα θα έλυναν και τα ερωτήματα που βασανίζουν τους αρμόδιους, πως θα τα διαχειριστούν και θα τα συντηρήσουν, φέρνοντας κέρδη σε κρατικά ταμεία.

Το Φάληρο Sports Pavillion είναι η καλύτερη των περιπτώσεων και συνδυάζει όλα αυτά που απαιτεί ένα συνεδριακό κέντρο: Σημείο Αναφοράς (Διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων), Καλή Συγκοινωνία (Αφετηρία Λεωφορειακών Γραμμών – Στάση Τραμ), Επαρκής Χώρος Στάθμευσης και Μοναδικής Αισθητικής Αρχιτεκτονικής. Ελπίζουμε τα Έργα να αξιοποιηθούν ως Συνεδριακά Κέντρα και season να δικαιώσει τις υψηλές πλέον προσδοκίες, που καλλιεργούνται μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τώρα είναι η ώρα να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτυχία του μεγαλύτερου meeting του κόσμου και να γευτούμε τους μακροχρόνιους καρπούς μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας.

(Σεπτέμβριος 2004)