Οδηγός Αισιοδοξίας του Διοργανωτή

της Έλενας Καραγκούνη

Σε ένα κόσμο γεμάτο άγχος και πίεση, η τήρηση αισιόδοξης στάσης αποτελεί πρόκληση, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για ένα επάγγελμα τόσο απαιτητικό, όσο αυτό της διοργάνωσης εκδηλώσεων. Ωστόσο, έχοντας στο νου σας μερικά tips, μπορείτε να αντισταθείτε στο κλίμα αρνητισμού, που επικρατεί.

emotion

Λιγότερες αρνητικές συζητήσεις. Ακόμη και εάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έχετε να κάνετε αρνητικές παρατηρήσεις, καλύτερα να τις αποφύγετε και να επιδιώξετε να συζητήσετε για αυτά, που σας έκαναν θετική εντύπωση. Μην ξεχνάτε ότι η στάση, που κρατάμε, συχνά είναι μεταδοτική και μπορεί να επηρεάσει θετικά και τους συνομιλητές μας.

Φιλοφρονήσεις, όχι μόνο αρνητικές κριτικές. Ο πιο απλός τρόπος, για να εκδηλώσετε σε κάποιον, ότι είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του, είναι να του το πείτε! Είναι μία απλή και ευγενική κίνηση που κάνει θαύματα. Αρκεί να σκεφτείτε, πώς αισθάνεστε, όταν κάποιος παρατηρεί την καλή δουλειά που κάνετε. Δεν είναι υπέροχο, όταν ο πελάτη σας ή ο εργοδότης σας κάνει ένα κομπλιμέντο για την εργασία σας; Η αριστεία πρέπει να επιβραβεύεται. Μην την παίρνετε ως δεδομένη.

Μην γίνεστε σκληροί με τον εαυτό σας. Μερικές φορές μπορούμε να γίνουμε οι χειρότεροι επικριτές μας. Μην επικεντρώνεστε στο ένα πράγμα, που δεν πήγε καλά στην εκδήλωση. Ακόμη και ο πιο έμπειρος επαγγελματίας μπορεί να κάνει λάθη. Σημασία έχει να παίρνει την ευθύνη και να προσπαθεί να τα διορθώσει και εάν δεν γίνεται, να τα προσπεράσει και να φροντίσει, ώστε τα υπόλοιπα να εξελιχθούν σωστά.
Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ΔΕΝ είναι εφικτό να ικανοποιήσετε του πάντες.

Προσοχή στις αρνητικές επιρροές. Όλοι έχουμε κάποιες επαγγελματικές σχέσεις, που μπορεί να μην είναι και πολύ ευεργετικές για τη διάθεσή μας. Η αρνητική στάση από όπου και αν προέρχεται (πελάτες, συναδέλφους κλπ.), έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας και κατ’ επέκταση στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή. Το συνεχές άγχος (με εξαίρεση το “θετικό” άγχος που δίνει κίνητρο), το στρες και η απαισιοδοξία μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στη δουλειά μας, ακόμη και στην υγεία μας και είναι χρέος μας να τα αποβάλλουμε κατά το δυνατόν, ακόμη και αν σημαίνει λιγότερες συναλλαγές με τα άτομα που τα προκαλούν. Αναμφίβολα, μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις είναι να αφήσετε ένα πελάτη, είτε γιατί είναι υπερβολικά απαιτητικός και πιεστικός, είτε γιατί έχει κακή και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Όμως, αναλογιστείτε πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, πόσο αρνητική επιρροή μπορεί να έχει ο πελάτης αυτός στη δουλειά σας. Τι νόημα έχει να κρατήσετε αυτόν τον πελάτη πάση θυσία, εάν στο τέλος κινδυνεύετε να χάσετε τους υπόλοιπους πελάτες σας;

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Όταν παίρνετε χρόνο για τον εαυτό σας, αισθάνεστε ισορροπία και αισιοδοξία, αισθήματα άκρως ευεργετικά για τις επαγγελματικές σας επιδόσεις. Ακόμα και αν είστε πολύ απασχολημένοι, βρείτε λίγο χρόνο για να κάνετε ένα διάλειμμα και να ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει και σας κάνει ευτυχισμένους. Αν είστε ευχαριστημένοι, θα είστε και πιο διατεθειμένοι να δείτε τον κόσμο με θετικό τρόπο και να μεταδώσετε αυτή τη θετικότητα στους ανθρώπους γύρω σας.

Συμπερασματικά, η αισιοδοξία ξεκινά από εσάς. Εάν το μόνο που βλέπετε είναι αρνητικότητα, ο κόσμος γίνεται ένα δυσάρεστο μέρος. Δημιουργείστε αλληλεπιδράσεις και εμπνευστείτε από – αλλά και εμπνεύστε – τους ανθρώπους γύρω σας. Θετικά πράγματα συμβαίνουν όλη την ώρα, απλά πρέπει να ξέρετε, πού να τα δείτε.