Δεν αρκεί να έχεις το πλεονέκτημα, Πρέπει να το ξέρουν κι άλλοι!

του Κωνσταντίνου Καραγκούνη

ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ…

Με εντυπωσίασε η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός των παραγόντων του τουρισμού της Κρήτης, στο 3ο Παγκρήτιο Συνέδριο Τουρισμού, που διοργανώθηκε στο φιλόξενο Creta Paradise Hotel στα Χανιά, από τις Νομαρχιακές Επιτροπές Τουριστικής Προβολής Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.
Βασικό θέμα του Συνεδρίου, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Είναι παρήγορο, ότι οι σύγχρονες τάσεις του τουρισμού γίνονται αντιληπτές από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ασχολουμένων με το αντικείμενο. Και ευτυχώς και από τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκο Σκουλά.

…Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ

« Η σοβαρότερη κίνησή μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Με ενέργεια που ξεκινά πιλοτικά από την Κρήτη, η οποία βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων σε θέματα τουρισμού, υπό την πλήρη υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας αλλά και των Νομαρχιών, τεσσάρων Επιτροπών Τουριστικής Προβολής του νησιού, των επαγγελματιών και πολλών εθελοντών» τόνισε ο κ. Σκουλάς, και συνέχισε ότι «καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες, ώστε να συνθέσουμε πλέον ένα νέο τουριστικό προϊόν…» αναφέροντας πρώτον όλων τον Συνεδριακό Τουρισμό.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Βέβαια η προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ούτε θα έχει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα. Θέλει σκληρή δουλειά, υπομονή, στρατηγική. Το θέμα είναι ν’ αρχίσει «να γυρίζει η μηχανή». Να ξεπεραστεί η πρώτη φυσική αδράνεια. Ν’ αρχίσει να κυλάει. Μετά θα τους παρασύρει όλους. Να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο.
Δεν ανοίγουν τα ξενοδοχεία, γιατί δεν υπάρχει γύρω τους «ζωή». Δεν υπάρχει «ζωή», γιατί δεν ανοίγουν τα ξενοδοχεία και δεν έρχονται τουρίστες ή δεν γίνονται συνέδρια, γιατί δεν είναι τίποτα ανοιχτό.
Τα πρώτα χρόνια χρειάζονται να γίνουν θυσίες. Και από τον ιδιωτικό τομέα και από τους φορείς και από το Κράτος. Και κίνητρα.
Το μέτρο σύγκρισης δεν πρέπει να είναι η κερδοφόρα καλοκαιρινή σαιζόν αλλά η, έτσι κι αλλιώς, ζημιογόνος χειμερινή. Ακόμη και η μείωση της ζημιάς, κέρδος είναι!

ΚΑΙ… ΤΟ SYNEDRIO

Δεν θα μπορούσαμε να μην συμμετέχουμε και εμείς στη γενικότερη προσπάθεια, που αποσκοπεί στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ειδικότερα του Συνεδριακού Τουρισμού.
Έτσι, στον επόμενο τόμο (Φθινόπωρο του 1998) του ετήσιου, δίγλωσσου και διεθνούς συνεδριακού οδηγού SYNEDRIO, θα υπάρχει αφιέρωμα στην ΚΡΗΤΗ. Μέσα από άρθρα, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις Συνεδριακών Κέντρων, Ξενοδοχείων και όλων γενικά των εξυπηρετήσεων που χρειάζονται για να οργανωθεί με επιτυχία ένα Συνέδριο, ένα Ταξίδι Κινήτρων, μια Εκδήλωση, η Κρήτη με τοSYNEDRIO θα ταξιδέψει σ’ όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία.
Δεν αρκεί να έχεις το πλεονέκτημα. Πρέπει να το ξέρουν κι άλλοι.

CONFEX

Η «χλωμή» Ελληνική συμμετοχή στην κορυφαία ειδική έκθεση γιαMeetings & Incentives, που έγινε στο Λονδίνο, αρχές Μαρτίου, μας προσγείωσε στην πραγματικότητα.
Η ολιγάριθμη ελληνική παρουσία γεννά κάποια ερωτηματικά.
Τι είναι εκείνο που αποτρέπει τους Έλληνες επιχειρηματίες να πάρουν μέρος; Είναι οι λόγοι οικονομικοί; Δεν τους ενδιαφέρει; Και τότε πως ζητάμε ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο; Κι αν κάποιοι πουν «μα ο ΕΟΤ τι κάνει», απαντάμε πως ο ΕΟΤ ήταν εκεί. Αλλά είναι μόνο θέμα του ΕΟΤ; Και η ξεχωριστή προσπάθεια του καθενός, η λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία;

EIBTM

Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη ο δισταγμός για δηλώσεις συμμετοχής στη σημαντικότερη έκθεση για Incentives, Business Travel &Meetings της Ευρώπης, που θα γίνει στη Γενεύη 12-14 Μαΐου 1998.
Για πρώτη φορά έγινε τόση προσπάθεια για δυναμική παρουσία της Ελλάδας, με συναντήσεις – όπου είχα την τιμή να συμμετέχω – εκπροσώπων του ΕΟΤ, του ΣΕΠΟΣ, επιχειρηματιών και του ειδικού Συνεδριακού Τύπου.
Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Προφορικά όμως. Έστω και την τελευταία στιγμή, η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να δώσει το παρόν.

ΣΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ

«Φλέβα χρυσού» χαρακτηρίζεται ο Συνεδριακός Τουρισμός, σε σχετικό αφιέρωμα του περιοδικού Οικονομικός Ταχυδρόμος, από τον κ. Νίκο Λαυρεντίδη, πρόεδρο της εταιρείας οργάνωσης συνεδρίων και ταξιδιών κινήτρων MeetinGreece.
«Όμως» συνεχίζει «δεν έχουμε σκάψει αρκετά βαθιά για να εξορύξουμε το πολύτιμο μετάλλευμα».
Προσυπογράφω!

(Ιανουάριος 1998)