Αναδεικνύουμε την αξία του Συνεδριακού Τουρισμού και της βιομηχανίας MICE, καθώς και τη δύναμη του κλάδου στο να αποτελέσει κινητήρια δύναμη εξόδου και από αυτή την κρίση

Ας  είναι τα κύρια «εργαλεία» μας  η  συνοχή, η ψυχραιμία, η ευελιξία και η υπευθυνότητα, για τη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, που πλήττει αφενός την Υγεία όλων και αφετέρου την Παγκόσμια Οικονομία σε όλα τα επίπεδα.

Η πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών για αυτοπεριορισμό και προσαρμογή του τρόπου εργασίας στις νέες συνθήκες, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την  προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, είναι καθήκον όλων μας.

Ιδιαίτερα εμείς, που ανήκουμε στον  Τουρισμό, τον Μοχλό της Ελληνικής Οικονομίας, πρέπει να υποστηρίξουμε ενεργά τα μέτρα, ώστε να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση της κανονικότητας και την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο πιο ευαίσθητο, τον «Τουρισμό», κλάδος του οποίου είναι και o Συνεδριακός και MICE Τουρισμός, επιτακτικό μέλημα και  του Συνδέσμου μας.

Ο  HAPCO, ως στρατηγικός εταίρος  των  ΣΕΤΕ , ΗΑΤΤΑ  και FED HATTA, βρίσκεται σε στενή συνεργασία  μαζί τους και συντάσσεται πλήρως με τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί προς την κυβέρνηση, τόσο για την ενίσχυση του έργου των κλαδικών μας φορέων και συναγωνιστών μας, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης περιόδου, που διανύει ο Τουρισμός μας,  όσο και για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις και τις κρατικές ανακοινώσεις οικονομικών μέτρων, ενώ  παραμένει  στο πλευρό των Μελών του για κάθε τι.

Έτσι, εκπροσωπώντας τα Μέλη μας με σεβασμό και συνέπεια, με την άμεση και την ενεργό συμμετοχή μας για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας,  προβήκαμε ή/και πετύχαμε τα εξής:

  • Σε συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους μας, ΣΕΤΕ, HATTA και FED HATTA συμβάλλαμε στην εφαρμογή μέτρων για την οικονομική και γενικότερη ελάφρυνση των εταιριών-μελών μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
  • ΕΟΦ – ΣΦΕΕ:  Πετύχαμε την άρση των περιορισμών της εποχικότητας για την διεξαγωγή των Ιατρικών Συνεδρίων για το έτος 2020 –  προς το παρόν – και την «τροποποίηση της ισχύουσας Εγκυκλίου του ΕΟΦ για τις επιστημονικές εκδηλώσεις, ως προς τη δυνατότητα πραγματοποίησης τους κατά τη θερινή περίοδο αποκλειστικά για το έτος 2020, εφόσον οι συνθήκες που επικρατούν το επιτρέπουν» και την  αποδοχή του ΣΦΕΕ στα παραπάνω.

Προβήκαμε σε έγγραφο αίτημα προς ΕΟΦ και ΣΦΕΕ, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ, για:

  • Την άρση των περιορισμών του προορισμού και την διευκρίνιση «τι νοείται τουριστικός προορισμός», όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ, σε μία περίοδο που η Ελληνική Οικονομία χρειάζεται επανεκκίνηση  άμεσα.
  • Την ανάγκη επίδειξης ευελιξίας από ΕΟΦ και ΣΦΕΕ στην άμεση αντικατάσταση των ήδη εγκεκριμένων καθιερωμένων Συνεδρίων, με διαδικτυακά και υβριδικά Συνέδρια και εκδηλώσεις (virtual & hybrid events), για όσο ισχύουν τα απαγορευτικά  μέτρα, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί νέο αίτημα.
  • Την ανάγκη δημιουργίας νέας κατηγορίας και την αναγνώριση  των διαδικτυακών και υβριδικών Συνεδρίων και εκδηλώσεων (virtual & hybrid events).
  • Πετύχαμε την αποδοχή του αιτήματος του HAPCO και την  δέσμευση  του Υπουργείου Τουρισμού, για την άμεση υλοποίηση του Μητρώου Συνεδρίων, η ενεργοποίηση του οποίου ανακοινώθηκε στο πολύ επιτυχημένο συνέδριό μας. Έτσι, θα αποκτήσει η χώρα επίσημα στοιχεία, για τον συνολικό   αριθμό των Συνεδρίων, που γίνονται στη χώρα μας, καθώς επίσης για το είδος και το μέγεθος τους, δίνοντας επίσημα στοιχεία στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη. Παράλληλα το Κράτος θα αξιολογήσει, το οικονομικό όφελος και θα ετοιμαστεί άμεσα για τη δημιουργία Συνεδριακών Κέντρων σε όλη την περιφέρεια της Χώρας, γεγονός που θα συμβάλει στην προσέλκυση Διεθνών Συνεδρίων, με στόχο την αύξηση της  Ελληνικής Οικονομίας κα την προβολή της Ελλάδας μας διεθνώς .
  • Προσαρμοστήκαμε στη Νέα Εποχή, ακολουθώντας Νέες Τεχνολογίες και  τα Νέα Μέσα (web conferencelive streamingteleconferencelive media, virtual meeting, e-learning) για την  περίοδο της πανδημίας του COVID-19 και όχι μόνο, υποστηρίζοντας παράλληλα την Πράσινη Εποχή, σύμφωνα με τις συνεχώς αυξανόμενες  διεθνείς  πρακτικές, που ήδη παρέχουν επιτυχώς αξιόπιστες Εταιρίες-Μέλη μας.
  • Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και δράσεις των διεθνών φορέων που εκπροσωπούν τον κλάδο μας, όπως IAPCO, ICCA, JMIC, EVENTS INDUSTRY COUNCIL κ.α, και συντασσόμαστε με αυτές.

https://www.iapco.org/news/covid-19-statement-from-ori-lahav-iapco-president/

https://www.themeetingsindustry.org/web/wp-content/uploads/JMIC-Media-Release_JMIC-Creates-Portal-for-Access-to-COVID-19-Resources-1.pdf

https://www.iccaworld.org/npps/

  • Υποστηρίζουμε τη δυναμική των “face to face” Συνεδρίων και Εκδηλώσεων κατά την θεωρία του Πλάτωνα και την έννοια «Συμπόσιο»  με την φυσική ανθρώπινη παρουσία και είμαστε αισιόδοξοι ότι, ο Τουρισμός γενικά με όλες τις μορφές του, θα επανέλθει πιο δυνατός στο τέλος αυτής της κρίσης, παρόλο το τεράστιο πλήγμα που θα έχει υποστεί, διότι θα ληφθεί υπόψη  η διεθνής  κατάταξη της χώρας μας για  την άμεση αντίδραση και ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση  του COVID-19 και την προάσπιση της Υγείας, σε σχέση με άλλος προορισμούς.
  • Είμαστε σε στενή επικοινωνία και ετοιμάζουμε εκ νέου αιτήματα του κλάδου μας προς το Υπουργείο Τουρισμό, ΕΟΤ και τους σχετικούς φορείς για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας.

Στη συνέχεια προτείνουμε  να οργανώσουμε μια σύζευξη όλων των επιχειρήσεων του κλάδου,  μέσω τηλεδιάσκεψης (ημερομηνία θα σας σταλεί άμεσα), προκειμένου να ανταλλάξουμε  απόψεις, να ακούσουμε και συζητήσουμε προβλήματα και αιτήματα, που μπορεί να μας έχουν διαφύγει, ώστε εφαρμόζοντας τις διεθνείς πρακτικές να σταθούμε δίπλα στους πελάτες μας και να ενεργοποιήσουμε τις δράσεις, που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριό μας, στο πλαίσιο του Vision 2030 και που  ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη θωράκιση του κλάδου μας την επόμενη ημέρα.

Διανύουμε μία από τις μεγαλύτερες  κρίσεις της σύγχρονης εποχής και ο Τουρισμός μας, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο, βρίσκεται τώρα στη δίνη της πανδημίας, έχοντας πληγεί περισσότερο από πολλούς άλλους κλάδους. Σίγουρα η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλούμαστε όμως να είμαστε έτοιμοι, ώστε να επιβιώσουμε και να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα.

Κοιτάμε με Αισιοδοξία το Μέλλον και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, ώστε ενωμένοι να βγούμε από την κρίση και να αναδεικνύουμε την αξία του Συνεδριακού Τουρισμού και της βιομηχανίας MICE, καθώς και τη δύναμη του κλάδου μας, στο να αποτελέσει κινητήρια δύναμη εξόδου και από αυτή την κρίση