Business & Pleasure: Συνέδρια σε Resorts

του Αλέξη Σωτηρόπουλου*

sotiropoulos_photo1_08_2004Τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμοστεί μια νέα τουριστική πολιτική που ξεπερνάει τα στενά όρια του μαζικού τουρισμού και οδηγεί τη χώρα σ’ ένα τουριστικό μοντέλο υψηλής ποιότητας και πολλών θεματικών πεδίων με κυριότερο το συνεδριακό τουρισμό.

Για τη σπουδαιότητα και τα οφέλη του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα, έχουν γραφεί αναρίθμητα άρθρα, ενώ έχουν αναλυθεί τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας που μπορούν να την καταστήσουν στο μέλλον διεθνή συνεδριακό προορισμό. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι το κλίμα, η θάλασσα και η ύπαρξη παραθαλάσσιων ξενοδοχείων, που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση και προσφέρουν (εκτός από υψηλού επιπέδου συνεδριακή υποδομή), ποικιλία από δραστηριότητες και υπηρεσίες, δηλαδή των γνωστών resorts. Πραγματικά υπάρχουν πολλά resorts στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και σε άλλες περιοχές ή νησιά. Μάλιστα κάποια από τα παραπάνω ξενοδοχεία έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη λόγω της εντυπωσιακής τους τοποθεσίας. Tα resorts αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες που ενώ προσελκύουν πολύ σημαντικότερο αριθμό διεθνών συνεδρίων (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία), υστερούν κλιματολογικά και γεωφυσικά σε σχέση με τη χώρα μας. Σ’ αυτό συντελεί ότι οι μήνες με τη μεγαλύτερη συνεδριακή δραστηριότητα παγκόσμια είναι Μάιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, δηλαδή εποχή που στην Ελλάδα ο καιρός είναι πολύ καλός.

Τα resorts είναι ιδανικά για τους ταξιδιώτες που θέλουν να συνδυάσουν την εργασία με τις διακοπές (businesssotiropoulos_photo_08_2004 and pleasure), ή και να παρατείνουν τη διαμονή τους μετά το συνέδριο. Υπάρχουν πολλές αίθουσες συνεδριάσεων σε ειδυλλιακό περιβάλλον καθώς έχουν θέα τη θάλασσα, το οποίο βοηθάει να χαλαρώσουν οι σύνεδροι, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την ενδεχόμενη ένταση, ενώ διευκολύνει στην ανταλλαγή απόψεων και στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον τα resorts δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα που συνοδεύουν τους σύνεδρους να περάσουν ευχάριστα τις ώρες που ο σύντροφος τους είναι απασχολημένος με το συνέδριο. Λόγω της τοποθεσίας τους, παρέχουν ευκαιρία για δραστηριότητες όπως θαλάσσια σπορ και κολύμπι σε πισίνες. Πολλά προσφέρουν αθλητικές εγκαταστάσεις όπως tennis, γήπεδα volley ή και golf, ενώ άλλα διαθέτουν υποδομές για αναζωογόνηση και φροντίδα του σώματος, δηλαδή γυμναστήρια, κέντρα θαλασσοθεραπείας, spa, εξειδικευμένο προσωπικό στην παροχή ψυχαγωγίας και άθλησης στους πελάτες (animateurs) ή ακόμα πλούσιους κήπους για βόλτες και χαλάρωση. Επίσης είναι κατάλληλα για εναλλαγή χώρων στις επισιτιστικές εκδηλώσεις καθώς τα γνωστά resorts στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον 4-5 εστιατόρια το καθένα.

Πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα στη χώρα σε εντυπωσιακές εκτάσεις και με πλήθος επιχειρηματικών και ψυχαγωγικών ανέσεων, είναι κατάλληλα για συνδυασμό επαγγελματικών συναντήσεων και διακοπών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα resorts προσφέρουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη χώρα στην προσπάθεια της για διεθνή συνεδριακή καταξίωση και μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό για την καθιέρωση της Ελλάδας ως συνεδριακού προορισμού.

(*) Αλέξης Σωτηρόπουλος: MSc Καθηγητής στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Le Monde

Σεπτέμβριος 2004