ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ
Στο Συνεδριακό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης”, που ίδρυσε ο ιατρός Γεώργιος Πολίτης, στο ξενοδοχείο “Alkyon Resort Hotel & Spa” το 2010, στο Βραχάτι Κορινθίας, 200 μέτρα μακριά από τη θερινή κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου εκδήλωση αφιερωμένη στον συνθέτη του “Άξιον Εστί”.
Η εκδήλωση που οργάνωσε και επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν από την εκδημία του Θεοδωράκη, ο οποίος ήταν ενήμερος για την πρωτοβουλία αυτή από τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου. Με την απουσία του πλέον υπήρξε ένας επιπλέον λόγος να γίνει η εκδήλωση, αφιέρωμα στη μνήμη του, στην κοινότητα όπου πέρασε ένα μέρος της ζωής του. Γι’ αυτό και η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Βέλου-Βόχας, στον οποίον ανήκει και το Βραχάτι.
Στο πρώτο μέρος, η γλαφυρή αφήγηση από τον Κώστα Σερέζη καθήλωσε το κοινό και το παρέσυρε σ’ ένα “ταξίδι ανά τον κόσμο με τον Μίκη Θεοδωράκη και τη μουσική του” παρεμβάλλοντας κι ένα 11λεπτο απόσπασμα από ένα ωριαίο φιλμ που γύρισε ο ίδιος από την περιοδεία του Μίκη Θεοδωράκη στις ΗΠΑ. Ο γνωστός δημοσιογράφος, είχε παρακολουθήσει, ως προσωπικός καλεσμένος του Θεοδωράκη, επί 20 χρόνια, τις καλλιτεχνικές περιοδείες του συνθέτη ανά τον κόσμο, από τη Χιλή και τις ΗΠΑ ως την Γερμανία και την Τυνησία, και είχε συνδεθεί μαζί του με μακρά φιλία. Από τις επαφές αυτές προέκυψε το 2002 το βιβλίο του “Μίκης Θεοδωράκης, ο οικουμενικός” από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το οποίο είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο συνθέτης.
Το δεύτερο μέρος, η εκπληκτική ερμηνεία έργων του Μίκη Θεοδωράκη από τον συνθέτη Στέφανο Κορκολή στο πιάνο και την Σοφία Μανουσάκη στο τραγούδι, στο ύφος ρεσιτάλ κλασικής μουσικής, συγκίνησε το ακροατήριο που σιγοτραγουδούσε συχνά και όρθιο καταχειροκρότησε την υψηλή τέχνη των αγαπημένων καλλιτεχνών. Ο Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει σε γράμμα του τον Στέφανο Κορκολή, “ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό”, και την Σοφία Μανουσάκη “μια καινούργια μεγάλη αποκάλυψη, τόσο φωνητικά όσο και ερμηνευτικά”.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση ντοκουμέντων, σε φωτογραφικές αποτυπώσεις, από το αρχείο του Κώστα Σερέζη με προγράμματα, αφίσες, επιστολές, φωτογραφίες, σκίτσα, δημοσιεύματα, κριτικές, αυτόγραφα κ.ά.
Η αίθουσα συνεδρίων των 250 θέσεων γέμισε από κόσμο που προσήλθε από την Αθήνα ενώ τα δέκα άτομα που ταξίδεψαν ειδικά για την εκδήλωση από την Κύπρο, ζήτησαν η εκδήλωση να μεταφερθεί εκεί, και οι υπόλοποι ήταν από την περιοχή της Κορινθίας.
Όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης προφέρθηκαν ανιδιοτελώς.