Χάρης Θεοχάρης: “Ο συνεδριακός τουρισμός (MICE) έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης και συνεισφοράς στην εθνική οικονομία”

Ο συνεδριακός τουρισμός (MICE) είναι μια μορφή τουρισμού με πολλά περιθώρια ανάπτυξης και συνεισφοράς στην εθνική οικονομία.

Και για αυτόν το λόγο, βάσει χειροπιαστών και συγκεκριμένων δεδομένων, στοχεύουμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στη βέλτιστη οργάνωση και στην απελευθέρωση των προοπτικών ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού μας.

Ο συνεδριακός τουρισμός και ο τουρισμός City Break είναι δύο τουριστικά προϊόντα συνδεδεμένα γιατί  απευθύνονται κυρίως στις πόλεις.

Δύο προϊόντα που μπορούν να έχουν μεγάλη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Οι υποδομές της Αθήνας βελτιώνονται σημαντικά αλλά και οι υποδομές της Θεσσαλονίκης βελτιώνονται σε μεγάλο βαθμό. Και  φυσικά, το πλεονέκτημα της χώρας μας είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί αυτού του είδους ο τουρισμός με τον τουρισμό στα νησιά μας και σε άλλες πανέμορφες περιοχές της χώρας μας, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο  πακέτο διακοπών, κάτι που δε συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Αυτό μπορεί να γίνει στις λεγόμενες εποχές off season, με πολύ χαμηλότερες τιμές και με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες καθώς  και την άνοιξη και το φθινόπωρο ο καιρός είναι ιδανικός για να μπορέσει κάποιος να περάσει πολύ όμορφα τις διακοπές του.

Επέστρεψα σήμερα από το Βερολίνο. Πήγα παρά τη ματαίωση της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης, γιατί είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε το στίγμα της σημασίας που έχει για τη χώρα μας η γερμανική τουριστική αγορά. Το συμπέρασμα που προκύπτει από την επίσκεψή μου στη Γερμανία είναι πως και η χώρα μας αντίστοιχα είναι πάρα πολύ σημαντική για τη γερμανική τουριστική αγορά.

Ο ελληνικός τουρισμός είναι εδώ και «δεν κλείνει τις πόρτες του». Στη συνάντηση που είχα με Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες «κλείδωσε»  η συμφωνία για την πραγματοποίηση του ετήσιου Συνεδρίου του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου DRV, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2020 και, συγκεκριμένα, στο Costa Navarino, κάτι που θα συμβάλει στην τουριστική ανάδειξη και άλλων περιοχών της χώρας μας. Επίσης η Condor Airlines μας ανακοίνωσε πως προγραμματίζει 150 πτήσεις την εβδομάδα προς την Ελλάδα, σε 16 προορισμούς, κάτι που δείχνει πως η εταιρεία εμπιστεύεται τη χώρα μας και τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης.

Προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες που διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα και αυτού του είδους η προσαρμογή είναι η πολιτική όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε. Γιατί πρέπει να βαδίζουμε στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ποιοτική αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξή του σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, σε όλες τις θεματικές μορφές και σε όλους τους μήνες του χρόνου. Αυτόν το δρόμο έχουμε χαράξει και δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε καμία παράκαμψη και κανένα πισωγύρισμα.

Πηγή: Ομιλία στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο του HAPCO, 05/03/2020