Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το 4th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών

Η «έρευνα» ως μοχλός ανάπτυξης για την χώρα

image001

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Κέντρο της χώρας, με σύγχρονη ανάπτυξη στους τομείς των θετικών επιστημών και εθνικής εμβέλειας εργαστηριακή υποδομή, διοργανώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά στις 11-15 Ιουλίου 2016 το Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation (Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Hellenic Forum έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς και του εσωτερικού, και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα. Σε αυτή την προσπάθεια «γεφύρωσης – δικτύωσης» με διακεκριμένους Έλληνες (αλλά και ξένους επιστήμονες) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό και ξένο κοινό που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του forum:

  • να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της Διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία,
  • να διερευνήσουν τη λειτουργία κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών,
  • να συνάψουν συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,
  • να αναπτύξουν αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.

Το συνέδριο, που πλέον αποτελεί ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα, διαρκεί  πέντε μέρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διοργανώνονται workshops, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες ανεβαίνουν στο βήμα του ομιλητή και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, ενέργειας – περιβάλλοντος, βιοεπιστήμων, πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών, ενώ διοργανώνεται και panel discussion για θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προσελκύεται μια πληθώρα από διακεκριμένους επιστήμονες της ελληνικής Διασποράς, τον επιχειρηματικό κόσμο, σημαντικούς παραγωγικούς φορείς καθώς και την πανεπιστημιακή νεολαία, με στόχο να αναδειχθούν οι παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς αιχμής, να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές και να δημιουργηθούν συνεργασίες που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, στo πλαίσιο του συνεδρίου απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award σε έναν διακεκριμένο επιστήμονα της Διασποράς. Φέτος, το τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Δρ. Γεώργιος Στεφανόπουλος, Καθηγητής στο Μ.Ι.Τ. και ένας από τους πλέον δημιουργικούς και πρωτοπόρους ερευνητές στον τομέα της Χημικής Μηχανικής. Το Βραβείο θα απονείμει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος. Μετά την τελετή βράβευσης θα ακολουθήσει κοινωνική εκδήλωση για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, όπου θα δοθεί μία επιπλέον ευκαιρία στους επιστήμονες, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, φοιτητές αλλά και στον καθένα που ενδιαφέρεται για τις επιστημονικές εξελίξεις, να ανταλλάξουν απόψεις, να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να σχεδιάσουν το επόμενο βήμα στις σπουδές ή τον επαγγελματικό τους προγραμματισμό.

Τέλος, πραγματοποιείται event δικτύωσης (brokerage event), που θα δώσει την δυνατότητα στους Έλληνες επιστήμονες που ζουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό να συναντηθούν με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και να διερευνήσουν πιθανότητες συνεργασίας. Το brokerage event διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, το οποίο αποτελεί έναν οργανισμό παροχής υπηρεσιών μεταφοράς τεχνολογίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ερευνητικά εργαστήρια όλης της χώρας και έχει ως αποστολή να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών εργαστηρίων μέσω της σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, της προώθησης της καινοτομίας, της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας καθώς και της διεθνικής συνεργασίας.

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», αποδεικνύει συνεχώς ότι ο τομέας της έρευνας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως “μοχλός ανάπτυξης” για την ελληνική οικονομία ειδικά κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, τις εγγραφές και το brokerage event μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.events.demokritos.gr