Συνεδριακός Τουρισμός ως αντίδοτο στην Κρίση!

της Έλενας Καραγκούνη

Δεν υπάρχει Έλληνας που δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, συχνά παραγνωρίζεται η αξία του Επαγγελματικού Τουρισμού, αν και συνεισφέρει -εξίσου με τον Τουρισμό Αναψυχής- στην οικονομία της χώρας.

Αναμφίβολα, η χώρα μας αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό. Η ιστορία και ο πολιτισμός συναντώνται σε τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, ενώ ξεχωριστές γαστρονομικές απολαύσεις και νυχτερινή ζωή που ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς, συνθέτουν ένα τοπίο ιδανικό για οποιοδήποτε επισκέπτη.  Η πρόσβαση στη χώρα είναι δυνατή με κάθε μέσο μεταφοράς, ενώ παράλληλα οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, το χαμηλό κόστος ζωής -σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και η ελληνική φιλοξενία εγγυώνται μία αξέχαστη, άνετη και ευχάριστη διαμονή.

Όσον αφορά στον επαγγελματικό τουρισμό και ως εκ τούτου στο συνεδριακό τουρισμό, διατίθενται πληθώρα ξενοδοχειακών μονάδων και συνεδριακών κέντρων, πλήρως εξοπλισμένων με πολύγλωσσο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα, καταξιωμένα γραφεία διοργάνωσης συνεδρίων, με  εξειδικευμένες γνώσεις και πολύχρονη εμπειρία, προσφέρουν όλες εκείνες τις αναγκαίες συνθήκες για τη διεξαγωγή συνεδρίων υψηλών προδιαγραφών. Ωστόσο, χρειάζονται νέες υποδομές, όπως η ίδρυση συνεδριακών κέντρων μεγαλύτερης χωρητικότητας και η επέκταση του δικτύου μεταφορών. Παράλληλα, χρειάζεται να ενταθεί η προβολή της Αθήνας ως συνεδριακός προορισμός και να εκπαιδευτεί το προσωπικό υποστήριξης συνεδρίων, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές, ώστε να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν της χώρας. Επίσης, καλό θα ήταν να δοθεί προσοχή και στη διοργάνωση δραστηριοτήτων πριν και μετά τα συνέδρια. Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσαν να διοργανωθούν κρουαζιέρες ή αθλητικές δραστηριότητες για τους πιο περιπετειώδεις, καθώς και περιηγήσεις σε αξιοθέατα και μουσεία για όσους θέλουν να έλθουν σε επαφή με τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Και αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύ κακό για τίποτα, ας δούμε συνοπτικά κάποια από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα του επαγγελματικού τουρισμού. Πρώτο και πολύ βασικό πλεονέκτημα είναι η αύξηση των εισοδημάτων της τουριστικής βιομηχανίας. Ο επαγγελματικός τουρισμός διεξάγεται «εκτός εποχής», με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερο πλεονέκτημα είναι το προφίλ των ταξιδιωτών του επαγγελματικού τουρισμού. Πρόκειται, δηλαδή, κατά μέσο όρο για άτομα με υψηλό μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο, που σέβονται το περιβάλλον και δεν το ρυπαίνουν, ενώ είναι περισσότερο διατεθειμένα να ξοδέψουν λεφτά σε μία πολυτελή διαμονή απ’ότι οι τουρίστες ταξιδιών αναψυχής. Και τέλος, η χώρας μας διαφημίζεται θετικά, ενισχύοντας έτσι στο μέλλον και τον επαγγελματικό αλλά και τον τουρισμό αναψυχής.

Ως εκ τούτου, η στροφή προς άλλες μορφές τουρισμού αποτελεί μία διέξοδο για την τόνωση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, γι’αυτό καθίσταται αναγκαία η βελτιστοποίηση των παροχών μας στον συνεδριακό και γενικότερα στον επαγγελματικό τουρισμό.