Συνεδριακός Τουρισμός στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Ρόδου

του Αναστάσιου Χατζηλιαμή*

rodos_tours01 10_2006Σήμερα ο επαγγελματικός τουρισμός στον οποίο συγκαταλέγεται και ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος. Πλέον οι εταιρείες που αποφασίζουν για τους προορισμούς στους οποίους διεξάγονται τα συνέδρια γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικές και ζητούν, παράλληλα με την συνεδριακή υποστήριξη και υποδομή, τόπους με πλούσιο πολιτισμό και ιστορία όπως επίσης και προορισμούς φυσικής ομορφιάς. Η χώρα μας όπως είναι φυσικό είναι χώρα πλούσια τόσο σε φυσική ομορφιά όσο και σε ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, με αποτέλεσμα να αποτελεί πόλο έλξης συνεδρίων από όλο τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια πολλοί προορισμοί της Ελλάδας μεταξύ των οποίων είναι η Ρόδος, η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη και φυσικά η Αθήνα αναπτύχθηκαν αρκετά στον τομέα της διοργάνωσης συνεδρίων. Συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία με συνεδριακές υποδομές, αλλά και νέα κέντρα θεματικού ενδιαφέροντος, δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους προορισμούς παράλληλα με την ανάπτυξη σημαντικών έργων από την πλευρά του κράτους, όπως είναι αεροδρόμια, μαρίνες και ιστορικά πάρκα κλπ. Η γνώμη μου είναι ότι η Ελλάδα σε μερικά χρόνια θα κατέχει σημαντικό μερίδιο του συνεδριακού τουρισμού της Ευρώπης.

Η Ρόδος, προορισμός μαζικού τουρισμού, κατέχει αξιόλογη θέση στην προσφορά συνεδριακών προορισμών τις δυο τελευταίες δεκαετίες, λόγω του άφθονου πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου που έχει αλλά και λόγω των μεγάλων και σύγχρονων συνεδριακών κέντρων. Συγκεκριμένα η ζήτηση για συνεδριακό και επαγγελματικό τουρισμό έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η Ρόδος να είναι μέσα στον χάρτη των προορισμών παγκοσμίου συνεδριακού τουρισμού. Ήδη τα επόμενα χρόνια έχουν προγραμματιστεί μεγάλα συνέδρια στο νησί της Ρόδου τα οποία θα αποτελέσουν την αφετηρία για την προσέλευση πολλών ακόμα. Ειδικότερα μεγάλες ενώσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο του επαγγελματικού τουρισμού έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν την ετήσια συνάντηση ή συνέδριό τους στο νησί της Ρόδου. Αυτό και μόνο δηλώνει την σημαντική για μας θέση που πλέον κατέχει ο προορισμός και τις δυνατότητες για μελλοντική προσέλευση συνεδρίων. Επίσης μεγάλα Ιατρικά και φαρμακευτικά συνέδρια έχουν ήδη υπογράψει για την πραγματοποίηση συνεδρίων και προωθήσεων νέων προϊόντων τα προσεχή έτη.

Για τους επαγγελματίες του τουρισμού άλλα και για την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτή η αύξηση στην ζήτηση του προορισμού, σημαίνει ταυτόχρονη αύξηση στις ευθύνες και στην ανάγκη για επαγγελματισμό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους νέους πελάτες επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, αντάξια των Ευρωπαίων και παγκόσμιων ανταγωνιστών μας. Το μέλλον για το νησί της Ρόδου στον συνεδριακό τομέα τουρισμού, είναι πολλά υποσχόμενο, αλλά δεν θα έρθει μόνο του. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση των υπηρεσιών και μεγαλύτερη ανάπτυξη της τουριστικής και συνεδριακής υποδομής από το κράτος. Τέλος η συνεχής προβολή της Ρόδου, όχι μόνο σαν προορισμός διακοπών αλλά και ως συνεδριακού προορισμού, είναι κατά την γνώμη μου απολύτως αναγκαία.

(*) Αναστάσιος Χατζηλιάμης: Γ. Διευθυντής του Rodos Tours

Οκτώβριος 2006