Μεγάλη κινητικότητα παρουσιάζει ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα την τελευταία διετία (2022-2023)
Καταρχάς, η αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού είναι μία σημαντική ένδειξη της βελτίωσης των προσφερόμενων συνεδριακών υπηρεσιών της χώρας μας. Συγκεκριμένα, το 2022 η Ελλάδα βρέθηκε στην 10η θέση στην Ευρώπη, ενώ στη διεθνή κατάταξη ανέβηκε στην 13η θέση (από την 16η θέση που ήταν). Σε επίπεδο πόλεων, η Αθήνα είναι στην 8η θέση σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Θεσσαλονίκη στην 51 θέση σε ευρωπαϊκό και στην 78η σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πέρα -όμως- από τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά, μπορούμε και ποσοτικά να παρουσιάσουμε τη συνεδριακή δραστηριότητα στη χώρα μας. Αναλυτικότερα, τα ιατρικά συνέδρια που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το 2023 ήταν 243 (σύμφωνα με τις καταχωρήσεις που έγιναν στην πλατφόρμα μας MedicalCongress.gr), ενώ τα υπόλοιπα επιστημονικά συνέδρια ήταν 74 (σύμφωνα με τις καταχωρήσεις που έγιναν στην πλατφόρμα μας SYNEDRIO.gr), με συνολικό αριθμό -για το 2023- (τουλάχιστον) 317 συνέδρια. Αντίστοιχα, το 2022 παρουσίασε ελαχιστα χαμηλότερα νούμερα, καθώς τα ιατρικά συνέδρια ήταν 210, ενώ τα υπόλοιπα επιστημονικά συνέδρια ήταν 66, με συνολικό αριθμό -για το 2022- (τουλάχιστον) 276 συνέδρια.
Κοινή συνισταμένη -από όλους τους εμπλεκόμενους στο Συνεδριακό Τουρισμό- είναι ότι συνεισφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην απασχόληση. Τώρα -περισσότερο από πότε- πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο συνεδριακό τουρισμό για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία.
της Έλενας Καραγκούνη