Συνέντευξη: Παναγιώτης Ζελελίδης

Πώς βλέπετε το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα και ποιοι παράγοντες θα βοηθούσαν;
Η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να κερδίσει μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των συνεδριακών προορισμών. Το μέλλον του συνεδριακού μας τουρισμού εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Εξαρτάται από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε, από τους στόχους που θα θέσουμε, από το βαθμό δραστηριοποίησης όλων των εμπλεκόμενων ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, από την προσπάθεια που θα καταβάλουν όλα τα στελέχη και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Πρωταρχικό ρόλο για μία καλύτερη πορεία παίζει η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, η οποία μπορεί να βελτιωθεί αν υπάρχει αποτελεσματική προώθηση και προβολή. Σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν είναι η βελτίωση των υποδομών, οι περισσότερες απευθείας πτήσεις, η καθαριότητα στους δημόσιους χώρους. Φυσικά αυτονόητη θεωρείται η νοοτροπία εξυπηρέτησης κάθε ανάγκης του πελάτη ο οποίος πρέπει να ζήσει αξέχαστες εμπειρίες κατά την παραμονή του στη χώρα μας.

Ποια τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας/κοινωνίας από τα συνέδρια;
Τα οφέλη που προκύπτουν από τη διοργάνωση συνεδρίων είναι κυρίως οικονομικά. Είναι γνωστό ότι ένας σύνεδρος ξοδεύει αρκετά περισσότερα χρήματα από ένα απλό τουρίστα, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της απασχόλησης και της κατανάλωσης, δίνοντας παράλληλα το περιθώριο στις επιχειρήσεις να προσφέρουν καλύτερες και πιο αναβαθμισμένες παροχές.

Τι θα συμβουλεύατε ένα διοργανωτή να προσέξει κατά την επιλογή ενός χώρου για την φιλοξενία ενός συνεδρίου / event;
Πέρα από την καταλληλότητα των υποδομών όσον αφορά στη χωρητικότητα και τον άρτιο τεχνικό εξοπλισμό, ο διοργανωτής πρέπει να εμπιστευθεί το έμψυχο υλικό που λειτουργεί και διαχειρίζεται το συνεδριακό κέντρο ή το χώρο που πρόκειται να επιλέξει.
Πρέπει να είναι ήσυχος ότι κάθε απρόβλεπτο γεγονός και κάθε έκτακτη ανάγκη του συνεδρίου που θα παρουσιαστεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα από υπεύθυνα στελέχη τα οποία διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους, την ευελιξία, εμπειρία, ταχύτητα αντίδρασης, ψύχραιμη αντιμετώπιση και καλή διάθεση.

Ποιό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Grand Hotel Palace;
Το GHP είναι μέλος του Ομίλου επιχειρήσεων Σεραφείμ Δεδέογλου ο οποίος διαθέτει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα σε ξενοδοχειακές κλίνες πέντε αστέρων στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι η λειτουργικότητα. Είναι ένα πραγματικά ολοκληρωμένο συνεδριακό ξενοδοχείο με τεράστιες δυνατότητες. Έχει σχεδιαστεί εξαρχής για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα συνέδρια με πολλές παράλληλες αίθουσες συνολικής χωρητικότητας 3.300 ατόμων σε θεατρική διάταξη. Διαθέτει 222 deluxe δωμάτια, 34 executive, 3 deluxe suites και 2 presidential suites και σε συνδυασμό με τους μοναδικούς συνεδριακούς του χώρους αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή φιλοξενίας.

Τι ποσοστό του τζίρου σας είναι τα Συνέδρια, Σεμινάρια, Εκδηλώσεις;
Ο τζίρος των συνεδρίων και των εκδηλώσεων ανέρχεται στο 40% επί του συνολικού τζίρου.

Ποιοι οι στόχοι του Grand Hotel Palace για τα επόμενα χρόνια;
Το 2013, όπως άλλωστε και το 2012, αναλάβαμε τη φιλοξενία των σημαντικότερων συνεδρίων της Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα από αυτά είναι ιατρικά και προέρχονται από την ελληνική αγορά. Κύριος στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η προσέλκυση συνεδρίων από το εξωτερικό, αφού είναι γνωστό ότι ο τζίρος της εσωτερικής αγοράς έχει μειωθεί σημαντικά. Το GHP είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού συνεδρίων ICCA και του ελληνικού συνδέσμου επαγγελματιών οργανωτών συνεδρίων HAPCO.

[divider]

Παναγιώτης Ζελελίδης: Έτος γέννησης 1964. Τόπος: Θεσσαλονίκη. Σπουδές: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, κατεύθυνση Οικονομικής των Επιχειρήσεων. Ars Sutoria School Milano. Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ο.Τ.Ε.Κ. Περαίας Θεσσαλονίκης. Ξένες γλώσσες: Aγγλικά, Ιταλικά. Από το 1999 μέχρι το 2003, διευθυντής του τμήματος επισιτιστικών υπηρεσιών του ξενοδοχείου 5* Mediterranean Palace, Θεσσαλονίκη. Από το 2004 μέχρι σήμερα, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου 5* Grand Hotel Palace, Θεσσαλονίκη. Από το Φεβρουάριο του 2012, πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης.

(Μάρτιος 2013)