Διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» & Πρόεδρος Δ.Σ
Ο «Δημόκριτος» έχει τη φήμη του εξαιρετικά καινοτόμου Ιδρύματος με πολλά επιστημονικά επιτεύγματα αλλά περισσότερο απευθυνόμενο στο επιστημονικό κοινό.
Είναι αλήθεια ότι το όνομα του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» είναι πλέον συνυφασμένο με οποιαδήποτε τεχνολογική καινοτομία που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στον Ελλαδικό χώρο. Η στρατηγική που ακολουθήθηκε σχεδόν από τη λειτουργία του Ιδρύματος ώστε η λέξη «έρευνα» να είναι συνώνυμη με το «Δημόκριτο» έχει αποφέρει καρπούς. Αυτό φαίνεται πλέον από την αντίληψη του κόσμου για το τι εστί «Δημόκριτος».
Με έδρα την Αγία Παρασκευή Αττικής στους πρόποδες του Υμηττού, ο Δημόκριτος εκτείνεται σε μια έκταση 600 στρεμμάτων σε ένα κατάφυτο campus. Σε απόσταση μόλις 20’ από το Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» και 10 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, παρέχει εύκολη πρόσβαση τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της Ελλάδας,γεγονός που καθιστά το Κέντρο, ιδανικό προορισμό για συνέδρια και συναντήσεις.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται έντονες προσπάθειες εξωστρέφειας στον καθημερινό κόσμο έτσι ώστε να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα μέσω συνεδρίων, εκδηλώσεων και άλλων δρώμενων στο άρτια εξοπλισμένο Συνεδριακό Κέντρο του, το οποίο διατίθεται και για εκδηλώσεις από άλλους οργανισμούς.
Το Συνεδριακό Κέντρο αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 8 αιθουσών, εντευκτηρίου καθώς και το Εκθεσιακό Κέντρο Τεχνολογικών Επιτευγμάτων. Οι αίθουσες διαθέτουν πλήρη τεχνολογική υποστήριξη και σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Το Κεντρικό Αμφιθέατρο είναι ένας χώρος πολυτελούς κατασκευής που αποτελεί την «καρδιά» των εγκαταστάσεων και πλαισιώνεται από μια συστάδα συνεδριακών αιθουσών σε διάφορα μεγέθη χωρητικότητας από 30-418 άτομα. Επιπλέον υπάρχει άπλετος χώρος δωρεάν και ασφαλούς στάθμευσης για μεγάλο αριθμό οχημάτων.
Τα συνέδρια που διοργανώνετε είναι αμιγώς επιστημονικού περιεχομένου;
Σήμερα το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» έχει ανοίξει τις πύλες του όχι μόνο σε εκδηλώσεις προώθησης επιστημονικού και τεχνολογικού περιεχομένου, αλλά και σε μια πλειάδα άλλων κλάδων που περιλαμβάνει τόσο την Εκπαίδευση, τις Τέχνες και τα Γράμματα, όσο και τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μπορούμε να πούμε ότι οι ημερίδες, τα συνέδρια, τα businessevents που διοργανώνονται στο Κέντρο, είναι αποτέλεσμα μια καλής μείξης Επιχειρήσεων, Δημόσιων Υπηρεσιών και Υπουργείων, Επιστημονικών και Πολιτιστικών φορέων καθώς και πολλών Διεθνών Οργανισμών.
Έχοντας διοργανώσει και λάβει μέρος σε τόσα συνέδρια, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να τονωθεί ο τουρισμός μέσω τέτοιου τύπου οργανώσεων?
Κοιτάξτε, λόγω της φήμης του Δημόκριτου, τα συνέδρια που διοργανώνουμε συνήθως έχουν αθρόα προσέλευση από επιστήμονες του εξωτερικού. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια παραδοσιακά τουριστική χώρα, είναι φυσικό επόμενο οι σύνεδροι να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να δουν κάποιες από τις Ελληνικές ομορφιές. Η περιοχή της Αττικής, μπορεί να συνδυάσει μοναδικά όλες αυτές τις ευκαιρίες. Είναι πολλές οι φορές που ένα συνέδριο κλείνει με έναν όμορφο παραδοσιακό χορό, όπου όλοι μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν τις χορευτικές τους ικανότητες, στον μοναδικά κατάφυτο υπαίθριο χώρο μας.
Τι θα συμβουλεύατε ένα διοργανωτή να προσέξει κατά την επιλογή ενός χώρου για την φιλοξενία ενός συνεδρίου/event;
Η φιλοξενία ενός συνεδρίου είναι μια σύνθετη και απαιτητική δραστηριότητα, ειδικά όταν το κοινό είναι επιστημονικό και άρα εξοικειωμένο στη συμμετοχή συνεδρίων. Η «αριστεία» και η «αρτιότητα» είναι τα στοιχεία που πρέπει να απαιτεί ο ενδιαφερόμενος πελάτης. Το κύρος ενός μεγάλου Ερευνητικού Κέντρου μπορεί να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας αυτών των αξιών. Το προσωπικό υποστήριξης αλλά και ο εξοπλισμός που διατίθεται για την υποστήριξη των εκδηλώσεων θα πρέπει να είναι υποδειγματικά. Η δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης αλλά και στάθμευσης είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για μια επιτυχημένη διοργάνωση.
Στην προσπάθειά μας να γίνουμε ακόμα μεγαλύτερος πόλος έλξης διεθνών συνεδρίων, διοργανώνουμε για τρίτη χρονιά φέτος το Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation, όπου έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε για μια εβδομάδα επιστήμονες διεθνούς κύρους.
Μας μιλήσατε για τα επιτεύγματα του Δημόκριτου, τους στόχους για εξωστρέφεια καθώς και τις διοργανώσεις που πραγματοποιεί στο Συνεδριακό Κέντρο. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι στόχοι του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε στα επόμενα χρόνια;
Ο Δημόκριτος ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ο πρωτεργάτης σε τεχνολογικές δραστηριότητες καθώς και καινοτόμες ιδέες. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν οι στόχοι σήμερα έχουν ως σκοπό να δώσουν μια διέξοδο στην Ελλάδα από την οικονομική κρίση. Ως αποτέλεσμα, όραμα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είναι να ηγηθεί της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Καινοτομίας (MIC – Metropolitan Innovation Campus) στην περιφέρεια Αττικής που θα αποτελέσει έναν κόμβο καινοτομίας (innovation hub) φέρνοντας κοντά τον ακαδημαϊκό και βιομηχανικό κλάδο, ώστε να είναι εφάμιλλο με εκείνων του εξωτερικού.
Μέσω του MIC θα δημιουργηθεί μια διεθνώς ανταγωνιστική Τεχνόπολη με έδρα τις εγκαταστάσεις του Κέντρου μέσα από την οποία θα επιτυγχάνονται:
α) Η ενσωμάτωση των υφιστάμενων Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων της Αττικής έχοντας ως «αφετηρία»τους έμπειρους ερευνητές και τις υποδομές του Κέντρου
β)Η ώσμωση επιστημόνων και των επιχειρηματιών της Διασποράς με εκείνους που εργάζονται στην Ελλάδα με την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού δικτύου κινητικότητας και αλληλεπίδρασης έτσι ώστε να αντιστραφεί το brain-drain
γ) Η δημιουργία ενός κόμβου για την αποτελεσματική μεταφορά της τεχνολογίας και της καινοτομίας προς τη Βιομηχανία που θα επωφελείται από το έμπειρο και εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό
των εταίρων του MIC.
[divider]
Νίκος Κανελλόπουλος: Αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1970 και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Rochesterτων Η.Π.Α. και είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου «Μεμβράνες για Περιβαλλοντικούς Διαχωρισμούς» (“Membranes for Environmental Separations” Laboratory- MESL) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παραγωγή και χαρακτηρισμό νανοπορωδών μεμβρανών και συστημάτων νανοσωλήνων άνθρακα και τις εφαρμογές τους στην αντιρρυπαντική τεχνολογία, αφαλάτωση και άλλες ενεργειακές εφαρμογές. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας περισσότερων από 150 άρθρων σε περιοδικά με κριτές και εκδότης τεσσάρων βιβλίων στο πεδίο των εφαρμογών των νανοπορωδών υλικών. Έχει λάβει συνολικά χρηματοδότηση της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ από 50 και πλέον ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και συμμετέχει σε δύο εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στο πεδίο των νανοπορωδών υλικών. Συμμετείχε από το 2001 έως το 2009 στην Ελληνική Εθνική Αντιπροσωπεία για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στον τομέα της Νανοτεχνολογίας. Είναι συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας στον τομέα χαρακτηρισμού νανουλικών (www.inside-pores.gr), Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Υποτρόφων του Ιδρύματος Fulbright και από το 2011 Διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» & Πρόεδρος Δ.Σ.
(Μάρτιος 2015)