Συνέντευξη με τη Βίκυ Κώστα της Myrtaly Congress για το Συνεδριακό Τουρισμό στην Ελλάδα

Συνέντευξη με τη Βίκυ Κώστα,
Press Officer, Public Relations, Communication & Social Media Manager / P.C.O Myrtaly Congress

1. Πώς βλέπετε το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα και ποιοι παράγοντες θα βοηθούσαν;

Είναι γεγονός ότι η πανδημία της Covid-19 έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας και η πλειοψηφία των κλάδων της οικονομίας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Ανάμεσά τους και ο κλάδος του συνεδριακού τουρισμού, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Οι διαδικτυακές συναντήσεις και εκδηλώσεις αντικατέστησαν τα συνέδρια με φυσική παρουσία, ως εναλλακτική και ασφαλέστερη λύση αντιμετώπισης της κατάστασης. Ο κλάδος μας ανταποκρίθηκε με ευελιξία στις νέες συνθήκες, καθώς ως διοργανωτές αναπτύξαμε και αξιοποιήσαμε τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για τη διοργάνωση διαδικτυακών/υβριδικών εκδηλώσεων.

Ειδικά το υβριδικό μοντέλο συνεδρίων, το οποίο στη βάση του είναι μια ζωντανή, μικρής κλίμακας εκδήλωση, που όμως με τη βοήθεια της τεχνολογίας απευθύνεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό, φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Ωστόσο η αλληλεπίδραση των φυσικών συνεδρίων δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις online διοργανώσεις και γι’ αυτό είναι αναγκαία η άμεση επαναφορά τους. Η ώσμωση, η ανταλλαγή απόψεων, η αμεσότητα στη διάδοση της γνώσης, δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την τεχνολογία. Για να επιτευχθεί η επαναφορά απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με τη συμβολή και της πολιτείας.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η εξωστρέφεια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και φυσικά οι συνέργειες με τους φορείς του τουρισμού. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η κάθε περιοχή της Ελλάδας που φιλοξενεί συνέδρια, όπως τα Ιωάννινα στα οποία δραστηριοποείται η Myrtaly Congress και να προωθηθεί η συνδυαστική ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με τον αστικό τουρισμό.

Ως φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, πιστεύω στην επαναφορά του συνεδριακού τουρισμού, μετά από μια μακρά περίοδο δυσκολιών.

2. Ποια τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας/κοινωνίας από τα συνέδρια και ποια η συμβολή της Myrtaly Congress στο συνεδριακό τουρισμό των Ιωαννίνων;

Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και πιο συχνά το ερώτημα: Από τη στιγμή που μπορεί κανείς από την άνεση του γραφείου ή του σπιτιού του να παρακολουθήσει ένα συνέδριο, τότε γιατί να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία; Ποιο το όφελος; Τα οφέλη – και όχι το όφελος – των συνεδρίων είναι πολλαπλά. Τα έσοδα, το κύρος, η επίδραση στην τοπική και την εθνική οικονομία, ο διεθνής αντίκτυπος, οι πολλαπλασιαστές ισχύος των θετικών εντυπώσεων, είναι μόνο μερικά από αυτά. Σε τουριστικούς όρους, ο συνεδριακός τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στον περιορισμό της εποχικότητας της ζήτησης. Προσδίδει κύρος και διεθνή προβολή στη χώρα μας και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής προβολής για την εικόνα του εκάστοτε προορισμού. Παράλληλα, συμβάλλει στην τόνωση του κοινωνικού ιστού της περιοχής και στην αναβάθμιση της γενικότερης υποδομής αυτής. Την ίδια στιγμή, η συνεδριακή αγορά συμβάλλει δυναμικά στην αύξηση θέσεων εργασίας, αφού στη διοργάνωση συνεδρίων εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα πάνω από 70 τουλάχιστον επαγγέλματα. Τα άτομα δε που ταξιδεύουν για επαγγελματικό σκοπό και ειδικότερα για την παρακολούθηση συνεδριακών εκδηλώσεων συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού τουρίστα.

Η Myrtaly Congress δημιουργήθηκε με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στα Ιωάννινα, μια πόλη με ιστορία σε αυτό τον τομέα.

Τα Ιωάννινα διαθέτουν εύκολη πρόσβαση λόγω της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού και του αεροδρομίου «Βασιλεύς Πύρρος», υπερρσύγχρονες συνεδριακές και ξενοδοχειακές υποδομές, πολλά αξιοθέατα, μνημεία μεγάλης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας και ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά. Στη Myrtaly Congress εργαζόμαστε διαρκώς για την ανάδειξη και προώθηση των παραπάνω πλεονεκτημάτων και την προσέλκυση επισκεπτών στα Ιωάννινα και την Ήπειρο ευρύτερα, μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων, εταιρικών εκδηλώσεων και εξειδικευμένων τουριστικών πακέτων. Με την ίδια λογική δώσαμε το όνομα «Myrtaly» στην εταιρεία μας, το όνομα της πριγκίπισσας των Μολοσσών της Ηπείρου, κόρης του Βασιλιά Νεοπτολέμου B´, σύζυγο του Βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίππου Β´ και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

3. Ποια η ιδιαιτερότητα του 27ου Πανελλήνιου Συνέδριου Φοιτητών Ιατρικής που διοργανώσε η Myrtaly Congress;

Το 27ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και 15ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας αποτέλεσε την πρώτη πανελλαδικά επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε 13 ταυτόχρονες online αίθουσες. Τα Ιωάννινα, μετά από 19 χρόνια «φιλοξένησαν» διαδικτυακά τις εργασίες του ανανεωμένου Συνεδρίου με εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με ειδική αναφορά στον COVID-19 και τα νέα δεδομένα στον εμβολιασμό. Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλάμβανε 115 στρογγυλές τράπεζες, περισσότερες από 200 ελεύθερες ανακοινώσεις, τρία sessions e-posters, περισσότερα από 45 workshops σε ελληνικά & αγγλικά και την 25η Ολυμπιάδα Ιατρικής Γνώσης, ένα διαγωνισμό γνώσεων και κριτικής σκέψης, που καλύπτει όλο το φάσμα της ιατρικής επιστήμης σε φοιτητικό επίπεδο. Φοιτητές (Ιατρικής και όχι μόνο) παρουσίασαν τις δικές τους εργασίες, όντας οι ίδιοι ομιλητές, μπαίνοντας από νωρίς στη διαδικασία παραγωγής επιστημονικού έργου. Παράλληλα, 36 διακεκριμένοι επιστήμονες συμμετείχαν στο 15ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών και τα θεματικά του sessions, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο live χειρουργεία. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολουθούσαν καθημερινά περισσότερα από 1.000 άτομα, αποδεικνύοντας ότι παρά το διαδικτυακό του χαρακτήρα, αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία.

4. Ποιοι οι στόχοι της Myrtaly Congress για τα επόμενα χρόνια και τι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει υιοθετήσει;

H Myrtaly Congress δεν δραστηριοποίειται μόνο στη διοργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων αλλά αναλαμβάνει και πρωτότυπα projects επικοινωνίας και προώθησης. Τα επόμενα χρόνια ευελπιστούμε να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς διοργάνωσης και να μεγαλώσει η οικογένειά μας, καθώς έτσι αντιμετωπίζουμε τους συνεργάτες μας, ως οικογένεια. Την ίδια στιγμή, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η Myrtaly Congress από την ίδρυσή της, στοχεύει στην προσφορά στον άνθρωπο. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει κοινωνικές δράσεις με επίκεντρο την ευαισθητοποίηση του κοινού, σε ιατρικά και άλλα ζητήματα. Το 2019 διοργανώσαμε διημέρο ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, όπου γυναίκες, αλλά και άνδρες κάθε ηλικίας βρέθηκαν για δύο ημέρες στην Πλατεία Μαβίλη των Ιωαννίνων και είχαν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν ομιλίες από διακεκριμένους  επιστήμονες, να μάθουν για την αυτοεξέταση μαστού και να λάβουν ενημερωτικό υλικό. Όλα αυτά σε ένα ειδικά διαμορφωμένο van! Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς, σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Epirus Palace Congress πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στα Ιωάννινα, το Teddy Bear Afternoon Tea, μια διοργάνωση για καλό σκοπό. Γονείς και παιδιά, πέρασαν ένα δημιουργικό απόγευμα με μοναδικό αντίτιμο την προσφορά ενός λούτρινου ή άλλου παιχνιδιού. Τα παιχνίδια που συγκεντρώθηκαν, μοιράστηκαν στους ασθενείς της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και στα παιδιά του Οικοτροφείου Ντουραχάνης.

Το 2021 ξεκίνησε με μια ακόμη πρωτοβουλία για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Η εταιρεία μας ενίσχυσε το Κέντρο Υγείας Πραμάντων με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού δοκίμασε και συνεχίζει να δοκιμάζει τα όρια του συστήματος Υγείας και η ομάδα της Myrtaly Congress θεωρεί χρέος της να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στον αγώνα που δίνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό απέναντι στην πανδημία.