Συνάντηση ΣΕΤΕ – ΗAPCO για την ανάπτυξη και προβολή του συνεδριακού τουρισμού

Με αντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών για την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή του συνεδριακού τουρισμού της χώρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας της Προέδρου του του Ελληνικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), κ. Ρένας Τόλη και της Γενική Γραμματέως, κ. Σίσσυς Λιγνού, με τον Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιώργο Βερνίκο και στελέχη του Συνδέσμου. Μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν τα εξής:

-Η αναγνώριση της συμβολής του τουρισμού γενικότερα, ως μίας εκ των μεγαλύτερων πηγών εσόδων της χώρας καθώς και η έμφαση που πρέπει να δοθεί στον  συνεδριακό τουρισμό. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τον σύνεδρο ή και χορηγό και εκθέτη  είναι 7 φορές περισσότερα, για τη χώρα, από τα έσοδα που προέρχονται από το μέσο τουρίστα. Να σημειωθεί ότι η συνεδριακή – εκθεσιακή δραστηριότητα έχει άμεση επιρροή σε τουλάχιστον 40 επαγγέλματα.

-Η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής μεταξύ του ΣΕΤΕ του HAPCO και άλλων φορέων του τουρισμού και του κράτους για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Υλοποίηση Ambassador Program, με πρόσκληση από το Εξωτερικό Decision Makers (Προέδρους Επιστημονικών Εταιρειών ή/και μεγάλων Core PCOS/DMOs και άλλων decision makers ) σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και τα Convention Bureaus της χώρας και συγκεκριμένα του ACVB, TCB και εκπροσώπων του τουρισμού της περιφέρειας γενικότερα.

-Η κοινή υποστήριξη θεμάτων από τον HAPCO και τον ΣΕΤΕ προς τη Πολιτεία και προς ειδικούς Φορείς (ΕΟΦ & ΣΦΕΕ) αναφορικά με τα Ιατρικά Συνέδρια.

-Η υποστήριξη των μελών του ΣΕΤΕ στη διεκδίκηση Διεθνών Συνεδρίων, άνω των 3.000 συμμετεχόντων, τα οποία προγραμματίζονται 3-4 χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία διοργάνωσης τους.

-Η συνεργασία για χάραξη στρατηγικής προβολής του συνεδριακού τουρισμού, στις εκθέσεις του εξωτερικού και όπου αλλού χρειαστεί.

– Η δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων. Το Μητρώο θα παρέχει στο Κράτος σαφή εικόνα του αριθμού συνεδρίων, που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας έτσι ακριβή στατιστικά στοιχεία, απαραίτητα για μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα (αριθμός εισερχομένων Συνέδρων, Χορηγών/Εκθετών ή και συνοδών μελών, χώρα προέλευσης και τα χρηματικά ποσά που  καταναλώθηκαν στην χώρα μας για διαμονή, διακίνηση επισιτιστικά και άλλα). Παράλληλα, θα διασφαλίζεται το Κράτος σε σχέση την είσπραξη των έμμεσων ή άμεσων φόρων, τον έλεγχο  του αποδοτέου ΦΠΑ ενώ θα προστατεύεται η νόμιμη εργασία και η εκτέλεση της διοργάνωσης συνεδρίων από επαγγελματίες/ επιχειρηματίες του χώρου.

-Η διάθεση αρχαιολογικών χώρων για την πραγματοποίηση τελετών έναρξης / λήξης διεθνών συνεδριακών εκδηλώσεων.