Παναγιώτης Ποδηματάς: “Ο Συνεδριακός Τουρισμός είναι μια ιδιαιτέρως ανερχόμενη μορφή του ελληνικού τουρισμού που προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στο brand name Ελλάδα”

Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Ποδηματά, Managing Director PODIMATAS GROUP

Πώς βλέπετε το μέλλον του Συνεδριακού Τουρισμού στην Ελλάδα και ποιοι παράγοντες θα βοηθήσουν;

Ο Συνεδριακός Τουρισμός είναι μια ιδιαιτέρως ανερχόμενη μορφή του ελληνικού τουρισμού που προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στο brand name Ελλάδα. Η χώρα μας, λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής της θέσης και των εύκρατων κλιματολογικών συνθηκών, με τον ήλιο να λάμπει τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, μπορεί να αναλάβει τη διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων 365 ημέρες το χρόνο. Ήδη βλέπουμε ότι αρκετές πολυεθνικές εταιρείες δείχνουν την προτίμησή τους στην Ελλάδα και διοργανώνουν τα συνέδριά τους στα νησιά ή την ενδοχώρα, φέρνοντας μαζί τους εκατοντάδες συνέδρους και στελέχη εταιρειών που έρχονται όχι μόνο για να παρακολουθήσουν μια διάλεξη ή μια ημερίδα, αλλά και για να νιώσουν τη μοναδική ελληνική φιλοξενία, την υπέροχη κουζίνα του τόπου μας και πολλές φορές για να συνδυάσουν το ταξίδι τους με ολιγοήμερες διακοπές. Είναι επισκέπτες που αφήνουν αρκετά χρήματα στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία και πολλοί από αυτούς επιστρέφουν στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους για τις καλοκαιρινές ή τις χειμερινές τους διακοπές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η άνοδος του Συνεδριακού Τουρισμού στην Ελλάδα οφείλεται και στις άρτια καταρτισμένες εταιρείες του χώρου, με εξειδικευμένο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις κάθε πελάτη, χτυπώντας μάλιστα και το διεθνή ανταγωνισμό σε τιμές και παρεχόμενες υπηρεσίες. Με όλα αυτά τα δεδομένα και την υπεραξία που έχει αποκτηθεί, πιστεύω ότι η καθιέρωση της Ελλάδας ως του ιδανικότερου προορισμού για το Συνεδριακό Τουρισμό στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, είναι μονόδρομος.

Ποια είναι τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας / κοινωνίας από τα Συνέδρια;

Τα Συνέδρια έχουν αναρίθμητα οφέλη, θα ήθελα όμως να επισημάνω δύο πολύ βασικά. Πρώτον, ενισχύουν την οικονομία με σημαντικούς πόρους, τους οποίους έχει ανάγκη η Ελλάδα αλλά και κάθε τόπος που φιλοξενεί Συνέδρια, είτε μιλάμε για ένα μεγάλο αστικό κέντρο ή μια περιφερειακή πόλη, είτε για κάποιο νησί ή έναν τουριστικό προορισμό. Η αλυσίδα της οικονομίας ενός συνεδρίου είναι τεράστια. Ξεκινάει από το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει τους Συνέδρους, τις εταιρείες που θα αναλάβουν την τεχνική κάλυψη και την υλοποίηση του Συνεδρίου, με δεκάδες ακόμη κλάδους που εμπλέκονται, και φτάνει μέχρι τα εστιατόρια, τα μπαρ και όλες τις δραστηριότητες, τις οποίες μπορεί να απολαύσει κάποιος που έρχεται στην Ελλάδα για λίγες ημέρες. Δεύτερον, ο τόπος που θα φιλοξενήσει ένα καλά οργανωμένο Συνέδριο μπαίνει αυτομάτως στον τουριστικό χάρτη. Αναπτύσσεται, αποκτά brand name, κερδίζουν και οι κάτοικοι, ενός ακριτικού νησιού για παράδειγμα, από τη συναναστροφή τους με επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης. Μόνο οφέλη μπορεί να έχει ένα Συνέδριο.
Ποια η συμβολή της PODIMATAS GROUP στο Συνεδριακό Τουρισμό;

Η PODIMATAS GROUP είναι ένας κορυφαίος όμιλος εταιριών παραγωγής, ο οποίος ειδικεύεται στη δημιουργία και παραγωγή των πιο προηγμένων εκδηλώσεων, ικανοποιώντας τις υψηλές προσδοκίες των πελατών του. Με 38 χρόνια πρωτοπορίας στον κλάδο, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Ομίλου ξεχωρίζει στη βιομηχανία παραγωγής εκδηλώσεων. Ως περήφανα μέλη της AV Alliance (AVA) και του Congress Rental Network (CRN), οι άνθρωποι του Ομίλου αναγνωρίζουν τις ανάγκες των πελατών και δημιουργούν μοναδικές εμπειρίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Με έδρα την Αθήνα και υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τη Ρόδο και το Βελιγράδι, η PODIMATAS GROUP αναλαμβάνει κάθε είδους εταιρικής και κοινωνικής εκδήλωσης, όπως VIP εκδηλώσεις, συνέδρια, παρουσιάσεις, εκθέσεις μόδας, γάμους, εκδηλώσεις πολιτικού περιεχομένου, ζωντανές παραστάσεις και φεστιβάλ. Άλλωστε, η επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου στον κλάδο των εκδηλώσεων επισφραγίζεται με την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του μεγαλύτερου Airshow της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Athens Flying Week.

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της PODIMATAS GROUP;

Από το 1984, ο Όμιλος PODIMATAS GROUP πρωτοπορεί και αναπτύσσεται με βάση τα πιο σύγχρονα πρότυπα λειτουργίας και εξοπλισμού. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία όλων αυτών των ετών μεταφέρεται στον πελάτη, ικανοποιώντας και τις πιο σύνθετες ανάγκες και απαιτήσεις με το αποτέλεσμα να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, άλλωστε, είναι οι άνθρωποί μας. Οι άνθρωποι που στελεχώνουν την P.C. PODIMATAS AUDIOVISUAL S.A., την εταιρεία παραγωγής εκδηλώσεων με τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό, την PPDA Archdesign Group που ειδικεύεται στις κατασκευές, τη διακόσμηση, τη δημιουργία εκθεσιακών περιπτέρων και τη διοργάνωση κάθε είδους event, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση, την Upbeat Music Services που εξειδικεύεται στο entertainment κομμάτι μιας εκδήλωσης, από το DJ και τη μουσική μέχρι τους καλλιτέχνες που πλαισιώνουν ένα event, και φυσικά την Congress Rental Serbia, το υποκατάστημα του Ομίλου μας στο Βελιγράδι της Σερβίας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μας από την αρχή της πορείας μας αποτελούν το μεγάλο πλεονέκτημα της PODIMATAS GROUP.

Ποιοι είναι οι στόχοι της PODIMATAS GROUP για τα επόμενα χρόνια;

Ο βασικός στόχος που έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι η ανάπτυξη. Να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο και ως Όμιλος αλλά και οι δραστηριότητές μας. Και ο στόχος αυτός ανανεώνεται κάθε χρόνο. Διότι, όπως βλέπετε και από την Athens Flying Week, η οποία φέτος έκλεισε 10 χρόνια, κάθε χρόνο γινόμαστε όλο και μεγαλύτεροι. Η διοργάνωση που ξεκίνησε το 2012 στο Τατόι, πλέον συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων θεατών από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και ανθρώπων τους οποίους συναρπάζει η Αεροπορική Ιδέα και είναι πιστοί στο ραντεβού μας στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας όπου λαμβάνει χώρα η Athens Flying Week. Η διοργάνωση αυτή έχει μπει για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη των πιο επιτυχημένων Airshow και για εμάς αποτελεί πρόκληση ώστε κάθε χρόνο να ανεβάζουμε τον πήχη των προσδοκιών. Και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας, κάνοντας πάντα το καλύτερο για τους πελάτες μας, με σεβασμό στις ανάγκες τους και έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον του κλάδου και της χώρας.

Άρθρο από το Περιοδικό SYNEDRIO + EVENT τεύχος 50 (Τεύχος Φθινόπωρο / Χειμώνας 2022-2023)

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το τεύχος:  www.synedrio.gr/entypo