Μικρά Θέματα…

του Κωνσταντίνου Καραγκούνη

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αθήνα χρειάζεται ένα μεγάλο, σύγχρονο, ειδικά φτιαγμένο Συνεδριακό Κέντρο. Το ευτύχημα είναι ότι το αποδέχονται όλοι. Και το κράτος. Το θέμα είναι ότι μέχρι να «παραδοθεί» έτοιμο, θα περάσουν χρόνια.
Μέχρι τότε;
ΠΡΟΤΑΣΗ: Μέχρι τότε να εκμεταλλευτούμε «έξυπνα» το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το ΟΑΚΑ. Και «έξυπνες» λύσεις θα μπορούσαν να μας δώσουν οι αρχιτέκτονες. Ευέλικτες, αυτοφερόμενες, συναρμολογούμενες κατασκευές που θα αποθηκεύονται και θα μεταφέρονται σε ειδικά διασκευασμένα φορτηγά (αυτοκινούμενα κοντέϊνερς). Βάση τους; Κάποιο σημείο της Αττικής. Γίνεται συνέδριο; Φεύγουν «πλευρίζουν» το στάδιο. Άλλα φορτηγά ξεφορτώνουν συστήματα που τοποθετούνται μέσα στις αίθουσες. Άλλα αυτοκίνητα «ανοίγουν» και γίνονται δορυφορικά περίπτερα, έξω, στα αίθρια, στα υπόστεγα…Φαντασία χρειάζεται. Και οι Έλληνες αρχιτέκτονες – γιατί όχι και οι φοιτητές των αρχιτεκτονικών σχολών – διαθέτουν.
Φορέας; Πιθανόν μια ανεξάρτητη ευέλικτη Α.Ε. θυγατρική του ΕΟΤ, των Σταδίων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και εδώ χρειάζεται φαντασία!) η οποία θα προκηρύξει Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών ή θα το αναθέσει στις αρχιτεκτονικές σχολές, θα κατασκευάσει και στη συνέχεια θα ενοικιάζει τα «συστήματα».
«Φαντασία στην Εξουσία»…

ΕΟΤ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Η κατασκευή των Xenia στη δεκαετία του ’50 ήταν σωστή ενέργεια. Έπρεπε το κράτος να «διδάξει» στους επιχειρηματίες και να δώσει μερικούς καλούς χώρους στους τουρίστες σε μια πανέμορφη – μόνο – χώρα.
Σήμερα αν πουληθούν ή ενοικιαστούν μακροχρόνια, ανάλογα με την περίπτωση, ο ΕΟΤ θα εισπράξει ή εξοικονομήσει χρήματα ώστε να φτιάξει και Συνεδριακά Κέντρα σύγχρονα που έχει ανάγκη η χώρα. Έτσι το κράτος θα «διδάξει» τους επιχειρηματίες και θα δώσει μερικούς καλούς χώρους σε οργανωτές σε μια – ιδανική κατά τα άλλα – χώρα προορισμό. Μια και μιλάμε για αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ!

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η αναχώρηση από την Ελλάδα πολυεθνικών βιομηχανιών και η μετατροπή εθνικών σε εισαγωγικές δεν είναι φαινόμενο προσωρινό. Αντίθετα, θα γενικευτεί γιατί σχετίζεται με το κόστος της παραγωγής.
Πού μπορούμε να στηριχτούμε τώρα;
Στις υπηρεσίες. Και ειδικότερα: στον Τουρισμό. Και ακόμη ειδικότερα: Στον ειδικό Τουρισμό.
Yachting, Golf, Trekking, Θαλασσοθεραπεία, Ιαματικός, Συνέδρια,Incentives.
Εκεί λοιπόν πρέπει να στραφούν οι επενδύσεις. Μαρίνες, γήπεδα,golf, ιαματικά κέντρα, συνεδριακά κέντρα.
Σε μια οικονομία διεθνοποιημένη «πουλάς», όπου έχεις το συγκεκριμένο πλεονέκτημα!

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Δήμαρχος της Βαρκελώνης: «Αυξηθήκαν κατακόρυφα οι διοργανώσεις Συνεδρίων στην Βαρκελώνη λόγω της Ολυμπιάδας»!

ΑΘΗΝΑ 2004

Με CVB (Convention & Visitors Bureau), Συνεδριακό Κέντρο, Πολιτισμένα Ταξί, Αεροδρόμιο, Μετρό, ειδική Προβολή, η Αθήνα ως Συνεδριακός Προορισμός θα μπορούσε να κάνει θαύματα!

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ICB ‘97

Έγινε – για πρώτη φορά – Ελληνική ειδική έκθεση Συνεδριακού Τουρισμού. Δύσκολη προσπάθεια.
Πώς να καταφέρεις να έρθουν σε μια τέτοια έκθεση οι υπεύθυνοι για την Οργάνωση Συνεδρίων, Incentives και άλλων εκδηλώσεων, οι οποίοι στις Ελληνικές Εταιρείες ή Συλλόγους είναι product manager, υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων, διευθυντές πωλήσεων, γραμματείς των γενικών διευθυντών, μέλη διοικητικών συμβουλίων, μέλη επιτροπών… και όχι ειδικά στελέχη με μόνιμο ενδιαφέρον.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ EIBTM

Πολλές οι διεργασίες για δυναμικότερη Ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση EIBTM της Γενεύης, τη σημαντικότερη ειδική έκθεση Συνεδριακού Τουρισμού και Incentives. ΕΟΤ, ΣΕΠΟΣ, Συνεδριακά Περιοδικά και Οδηγοί ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει και τα «μέσα». Ό,τι πιο σύγχρονο. Και ο ΕΟΤ πρέπει να βοηθήσει ακόμη περισσότερο Έμπρακτα.

(Νοέμβριος 1997)