Μια πολύτιμη σύμπραξη για να ενισχυθεί η Ελλάδα στη διεθνή συνεδριακή αγορά

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO & DES, το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (This is Athens-CVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB), ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν κοινές στρατηγικές δράσεις προβολής της Ελλάδας στη διεθνή συνεδριακή αγορά, να  δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο και να τονώσουν την οικονομία.

Η συνεργασία των τριών φορέων έχει αφετηρία τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, όταν, εν μέσω πανδημίας, δημιουργήθηκε η σύμπραξη Greek Meetings Alliance (GMA) για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κρίση στον κλάδο συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Η συνέργεια αυτή, «Greek Meetings Alliance» (GMA), επισφραγίστηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των τριών φορέων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου και τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης  ευχαρίστησε τους φορείς για την πολύτιμη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια και επεσήμανε: «Μέσα από αυτή τη δυναμική συνεργασία θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την προβολή της Αθήνας στη διεθνή συνεδριακή αγορά και να τονώσουμε την οικονομία της πόλης. Για τον Δήμο Αθηναίων, η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που συνδέεται με την αστική ανάπτυξη, την αναβάθμιση των υποδομών της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη των συμπράξεων. Μαζί, έχουμε χτίσει γερές βάσεις, ώστε να μπορούμε να απαντάμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις της νέας εποχής».

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε  στον  κομβικό ρόλο του συνεδριακού τουρισμού,  τονίζοντας: «Ως Υπουργείο Τουρισμού, στηρίζουμε ένθερμα την εξαιρετική πρωτοβουλία των τριών οργανισμών να  ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας το Greek Meetings Alliance. Η νέα αυτή Συμμαχία που σήμερα συγκροτείται, στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Φέτος, σε μία χρονιά που ο ελληνικός τουρισμός ξεπέρασε τις προσδοκίες, δεν επαναπαυόμαστε, άλλα συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά».

Την αναγκαιότητα της δημιουργίας της «Greek Meetings Alliance» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, υπογραμμίζοντας ότι, «η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει και στηρίζει σταθερά μια σειρά δράσεων προώθησης του προορισμού στη διεθνή συνεδριακή αγορά με στρατηγικό συνεργάτη το Thessaloniki Convention Bureau. Σκοπός μας είναι να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα του προορισμού και να προβληθούν οι υποδομές και οι δυνατότητες που προσφέρει ο συνδυασμός της Θεσσαλονίκης με τη γύρω περιοχή».

Η Πρόεδρος του HAPCO & DES Σίσσυ Λυγνού ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου και τους εκπροσώπους των τριών Οργανισμών για την εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία, επισημαίνοντας: . «Η Greek Meetings Alliance στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τη δύναμη της συνεργασίας, αλλά και την ικανότητα της Ελλάδας να αποτελέσει κορυφαίο συνεδριακό προορισμό. Ξεκινώντας από ένα όραμα, που γεννήθηκε εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα και τον Ελληνικό Τουρισμό, οι τρεις κορυφαίοι Οργανισμοί που εκπροσωπούμε και προωθούμε τη βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων στη χώρα, προχωρήσαμε σε μία σειρά επιτυχημένων κοινών δράσεων, σε πείσμα των καιρών, που επισημοποιείται μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας. Η σύμπραξη αυτή αποτελεί σταθμό στην ιστορία του HAPCO & DES, που θέτει πάντα υψηλούς στόχους στην προάσπιση και προβολή του ελληνικού Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού. Ο Σύνδεσμός μας θα συμβάλλει δυναμικά και με πάθος στην κοινή αυτή πορεία. Η Βιομηχανία Συνεδρίων και Εκδηλώσεων, αποτελεί το «διαμάντι» του ελληνικού Τουρισμού, αναξιοποίητο διαμάντι, που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας μας. Ο Επαγγελματικός και Συνεδριακός Τουρισμός συμβάλλει έως και επτά φορές περισσότερο στην εθνική οικονομία από τον μαζικό Τουρισμό, δίνει τη λύση στην εποχικότητα και την απασχόληση, προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και επιπέδου και προβάλλει τη χώρα διεθνώς».

Ο Γιάννης Ασλάνης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB) τόνισε: «Η συνεργασία των τριών φορέων της «Greek Meetings Alliance», αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου της Βιομηχανίας των Συναντήσεων στην Ελλάδα: Προσαρμοστικότητα, επαγγελματισμός, δημιουργικότητα, συνεργασία, εναρμόνιση με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και κυρίως προετοιμασία για περαιτέρω ανάπτυξη της δουλειάς μας σε εθνικό επίπεδο με τους πλέον σύγχρονους όρους»

Την υπογραφή του Μνημονίου ακολούθησε συζήτηση για το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού, τη δύναμη των συναντήσεων και το οικονομικό τους αντίκρισμα. Σε αυτήν, πήραν μέρος δύο σημαντικοί διεθνείς ομιλητές, ο Ray Bloom, Πρόεδρος της IMEX Group και ο Senthil Gopinath, Διευθύνων Σύμβουλος της ICCA.

Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η CEO του Greek Travel Pages, Μαρία Θεοφανοπούλου.