Η διοργάνωση ξεκινά από τη διαπραγμάτευση

της Έλενας Καραγκούνη

Η διοργάνωση εκδηλώσεων δεν νοείται χωρίς διαπραγμάτευση. Είτε γίνεται για να επιτευχθούν καλύτερες τιμές, είτε για περισσότερες παροχές, η καλή διαπραγμάτευση αποτελεί βασικό συστατικό μίας επιτυχημένης εκδήλωσης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πώς να κάνετε καλές διαπραγματεύσεις:

1. Προετοιμαστείτε.
Το Α και το Ω μίας καλής διαπραγμάτευσης είναι η προετοιμασία. Μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τις ανάγκες της εκδήλωσης, που θέλετε να διοργανώσετε, ώστε να ξέρετε ακριβώς πάνω σε ποια στοιχεία αξίζει να διαπραγματευτείτε. Είναι κρίσιμο να καταλάβετε – εκ των προτέρων – τι θέλετε και να μην καταλήξετε, να διαπραγματεύεστε για πράγματα, που τελικά δεν σας χρειάζονται.

2. Μην φοβάστε να ρωτήσετε.
Οι διαπραγματευτές συχνά αποφεύγουν να θίξουν ένα ζήτημα, γιατί νομίζουν, ότι δεν μπορούν να καταφέρουν κάτι. Όμως, ένας καλός διαπραγματευτής, όχι μόνο δεν φοβάται να ζητήσει ό, τι θέλει, αλλά βεβαιώνεται και ότι δεν θα καταλήξει σε κάτι, που δεν θέλει. Στις διαπραγματεύσεις σας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο να είστε σαφείς σχετικά με το τι θέλετε και τι δεν θέλετε!

3. Ποτέ μην διαπραγματευτείτε ενάντια στον εαυτό σας.
Μόλις έχετε κάνει μια προσφορά, περιμένετε μια απάντηση, πριν κάνετε μία δεύτερη προσφορά.
Εάν η απάντηση, που πήρατε, είναι αρνητική, τότε μπορείτε να προτείνετε μία εναλλακτική λύση, που καλό είναι να έχετε εκ των προτέρων σχεδιάσει με προσοχή, ώστε να μην καταλήξετε σε κάποια – μη συμφέρουσα για εσάς – συμφωνία.

4. Ακούστε την άλλη πλευρά.
Καλοί διαπραγματευτές είναι οι καλοί ομιλητές, αλλά και και οι καλοί ακροατές. Ακούγοντας και παρατηρώντας τη συμπεριφορά και τη γλώσσα του σώματος, μπορείτε να μάθετε πράγματα, που θα βοηθήσουν στην προώθηση των συμφερόντων σας. Να είστε πρόθυμοι να συζητήσετε με την άλλη πλευρά και να είστε δεκτικοί στην κατανόηση τυχόν ενδοιασμών. Η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης μπορεί να έχει πραγματικά προβλήματα, που όντως επηρεάζουν την διαπραγμάτευση, όπως π.χ. ένα δύσκολο εργοδότη. Δείχνοντας κατανόηση, υπάρχει μια καλύτερη πιθανότητα, να αντιμετωπίσετε τυχόν δυσκολίες. Σκεφτείτε τη διαπραγμάτευση ως ένα πρόβλημα, που και οι δύο πλευρές εργάζονται, για να το λύσουν από κοινού.

5. Έχετε τη συμφωνία και σε γραπτή μορφή.
Έτσι, εάν κάτι αλλάξει ή δεν γίνει, όπως θα θέλατε, είστε καλυμμένοι, όσον αφορά στους όρους της αρχικής συμφωνίας και αποφεύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.