Κίνητρο: Ό,τι κινεί σε δράση, το μέσο που μπορεί να θέσει σε κίνηση κάτι. Το κίνητρο είναι ένας από τους βασικότερους κινητήριους μοχλούς για τον άνθρωπο, στην προσωπική του αλλά και την επαγγελματική του ζωή. Οι γνώστες περί το μάνατζμεντ έχουν ένα λόγο να πούνε για το πόσο σημαντικό είναι για το στέλεχος, και τον κάθε εργαζόμενο, να έχει κίνητρο στην εργασία του.
Ταξίδι-κίνητρο ή Incentive: Ένας ορισμός που γίνεται όλο και γνωστότερος στην Ελλάδα, που σχετίζεται απόλυτα με τις νεότερες απόψεις για το μάνατζμεντ εταιρειών και επιχειρήσεων και αποτελεί πρόκληση για τα εξειδικευμένα γραφεία. Το ταξίδι-κίνητρο είναι ένα σημαντικό εργαλείο τού μοντέρνου μάνατζμεντ, και επιτυγχάνει ασυνήθιστους στόχους στο εργασιακό πλαίσιο, επιβραβεύοντας τους συμμετέχοντες με εμπειρία ταξιδιωτική.
Ποια μπορεί να είναι τα αντικείμενα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ταξιδιού-κινήτρου; Τα προϊόντα, οι πωλήσεις, η παραγωγικότητα, τα κέρδη… Οι ανθρώπινες σχέσεις στην εταιρεία, η συναδελφικότητα, η καλή σχέση με την εταιρεία.
Για όλα τα προηγούμενα υπάρχουν τεχνικές, οι οποίες ανάλογα με την περίπτωση χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του ποθούμενου στόχου.
Το δέσιμο τού στόχου με το ταξίδι-κίνητρο είναι που κάνει τη διαφορά.Είναι η συμμετοχή σε κάτι, που είναι έξω από τα καθημερινά, που δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση, που επιβραβεύευ αμεσότερα (στο τέλος του προγράμματος), δείχνει εντονότερα το ενδιαφέρον τής εταιρείας προς τους ανθρώπους και την επιτυχία.
Πολλοί μπορεί να αντιτάξουν ότι για τους εργαζόμενους είναι πολύ προτιμότερο να έχουν την επιβράβευσή τους σε μετρητά.
Γιατί ταξίδι;
Διότι η επιβράβευση με ένα ταξίδι:
– Μένει περισσότερο στη μνήμη. Τα χρήματα εξαφανίζονται γρήγορα σε ανάγκες και μαζί με αυτές και η ανάμνηση.
– Προσφέρει περισσότερη αίγλη.
– Δημιουργεί στόχους μεγαλύτερης διάρκειας.
– Συνεισφέρει στη δημιουργία εργασιακών συνηθειών, που έχουν αποτέλεσμα και μετά το τέλος του προγράμματος.
– Έχει απενοχοποιηθεί, αφού γίνεται για τη χαρά τού πράγματος και τη διασκέδαση.
– Κοστίζει λιγότερα στην εταιρεία.
– Δεν έχει σχέση με τη βασική μισθολογική πολιτική.
– Μπορούν να ξεκινήσουν ή να σταματήσουν οποιαδήποτε στιγμή και δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
– Έχει, σύμφωνα με τις μετρήσεις, μεγαλύτερα αποτελέσματα, στη διάρκεια του προγράμματος και μέχρι την επίτευξη του στόχου, κάθε φορά.
Και το ταξίδι είναι τό “τέλος” της πορείας προς τον στόχο.
Ποιος είναι ο καλύτερος προορισμός;
Δεν έχει σημασία ο προορισμός. Μπορεί να είναι ένα υπερατλαντικό ταξίδι, εξωτικό ή με ανατολίτικο μυστήριο. Μπορεί να είναι κάπου στην Ευρώπη, με την αίγλη τής παράδοσης και της ιστορίας. ΄Η εντός συνόρων, σε έναν από τους εκατοντάδες προορισμούς, που προσφέρονται για όλων των ειδών τα ταξίδια. Μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες διαφορετικούς προορισμούς, το περιεχόμενο είναι το ζητούμενο.
Τι πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα ταξιδιού-κινήτρου;
– Ξεκάθαρους στόχους: ρεαλιστικούς και ποιοτικά μετρήσιμους.
– Αντιστοιχία με κανόνες: απλούς, εφικτούς, κατανοητούς, κινητήριους, άμεσα συνδεδεμένους με το αντικείμενο.
– Δημιουργία βραβείου: εξαιρετικού, ταιριαστού προς τις ηλικίες και τους ανθρώπους που συμμετέχουν.
– Προώθηση με φαντασία και εφευρηματικότητα.
Τι πρέπει να έχει ένα ταξίδι-κίνητρο;
– Να ταιριάζει με τον στόχο, που έχει επιτευχθεί.
– Να έχει πρόγραμμα ανάλογο με τη μέση ηλικία και τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.
– Να έχει στοιχεία έκπληξης ή περιπέτειας, για τους συμμετέχοντες.
– Να προσφέρει την ποιότητα, που υπόσχεται.
– Να δημιουργεί το όνειρο.
Τι είναι ο κάθε συμμετέχων στο ταξίδι;
Ο Πρωταγωνιστής! Εκείνος που θα ξανανιώσει παιδί, θα διασκεδάσει, θα χαλαρώσει ή θα παίξει, ανάλογα με το πρόγραμμα, θα αισθανθεί περήφανος για ό,τι κατάφερε. Γιατί όλοι μας έχουμε ανάγκη, πολλές φορές, να παίρνουμε ένα εξαιρετικό δώρο για κάτι που έχουμε καταφέρει ή γιατί προσπαθήσαμε.
Ο προϋπολογισμός ενός ταξιδιού είναι απόλυτα εξαρτημένος, κάθε φορά, από την πολιτική της εταιρείας και την απόφασή της να επενδύσει στους στόχους, που έχει θέσει με την απονομή του ταξιδιού. Έτσι, το ταξίδι αυτού του είδους αποτελεί πράγματι ένα κίνητρο: γι αυτούς που το σχεδιάζουν, γι αυτούς που θα συμμετέχουν,
για όσους θα αναμιχθούν στην πραγματοποίησή του:
– τους οργανωτές ειδικών ταξιδιών
– τους προμηθευτές τους
Οι τελευταίοι είναι οι τελικοί και αποφασιστικοί παράγοντες της επιτυχίας τού στόχου. Ας μήν ξεχνάμε ότι αυτοί είναι που θα εκτελέσουν το πρόγραμμα και θα εκπληρώσουν τις επιθυμίες της εταιρείας.
(Οκτώβριος 1999)