Έργα όχι λόγια !

του Φωκίωνα Ν. Καραβοκυρού*

karavokirosΌλοι οι προορισμοί διεκδικούν ένα κομμάτι της πίτας αυτής διότι είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι του Τουρισμού, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη, αναβάθμιση και ανάδειξη του τόπου αλλά και την επέκταση της τουριστικής περιόδου (διότι τα περισσότερα διεξάγονται σε εκτός αιχμής εποχή). Για τον λόγο αυτό καταβάλλουν ιδιαιτέρα σκληρές προσπάθειες για την παρουσίαση ενός ελκυστικού πακέτου, τελείως διαφορετικού απ’ αυτό του μαζικού τουρισμού, με γνώμονα την πρωτοτυπία και την διαφοροποίση, γιατί απευθύνεται σε άτομα διακεκριμένα και με ξέχωρες απαιτήσεις, σε συγκερασμό με την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση του τόπου με την φυσική ομορφιά και την ποιότητα των υποδομών και των αναδομών.

Αποτέλεσμα του ως άνω συγκερασμού είναι η ανάπτυξη του τόπου, η ανάδειξη του τουριστικού “προφίλ” και το σπουδαιότερο το τεράστιο οικονομικό όφελος.

Έτσι ενώ πριν λίγα χρόνια οι Συνεδριακοί προορισμοί ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα των δυο χεριών μας, τώρα δεν υπάρχει χώρα και προορισμός που να μην προβάλλεται σαν ο ιδανικός Συνεδριακός τόπος.
Δια την επιδίωξη του στόχου τους, βελτιώνουν τις Ξενοδοχειακές, Συνεδριακές αλλά και τις εν γένει τουριστικές υποδομές τους, πχ. Μαρίνες, Συνεδριακά Κέντρα, Λιμάνια, Αεροδρόμια, Γήπεδα Γκολφ, θεματικά πάρκα, δρόμους, πάρκα, πράσινο και βέβαια την εκπαίδευση όλων όσων ασχολούνται έμμεσα η άμεσα με τον Τουρισμό.

Αλλά το σπουδαιότερο έμαθαν να προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά τους και το ποιοτικό τους προφίλ μέσα από την παραχώρηση αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων, είτε της αρχαιότητος, είτε του Μεσαίωνα, για την οργάνωση εντυπωσιακών θεματικών εκδηλώσεων που αφήνουν στους συνέδρους ανεξίτηλες και αξέχαστες αναμνήσεις.

Έτσι, χώρες όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Μάλτα, η Τουρκία, η Αίγυπτος κλπ, για να αναφέρω μόνον μερικές από τις χώρες που βλέπουν μακριά και έχουν απομακρύνει από καίριες θέσεις κοντόφθαλμους υπερεσιακούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να παίρνουν την μερίδα του λέοντος και εμείς ν’ αρκούμεθα στα ψιχία που θα δεχτούν να μας ρίξουν οι μεγάλοι οργανωτές αυτών των “Συνεδρίων”, ενώ η χώρα μας κατέληξε ουραγός με ολοένα σμικρυνόμενο το μερίδιο της πίτας.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες και οι άριστες εντυπώσεις που άφησαν, σίγουρα έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση κάποιων “συνεδρίων” στη χώρα μας και σίγουρα αποτελούν ένα θαυμάσιο υπόβαθρο αλλά εάν δεν αποφασίσουν οι εκάστοτε κρατούντες να προσφέρουν όλα αυτά που εν ταχει είπαμε παραπάνω, να μη περιμένουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η Ρόδος π.χ. που εγώ εργάζομαι, αναμφιβόλως έχει την δυνατότητα λόγω σπουδαίων ιστορικών μνημείων, αλλά και των αρίστων Συνεδριακών και Ξενοδοχειακών υποδομών, να καταστεί ο πρώτος προορισμός στην Ευρώπη στο θέμα του Συνεδριακού και ειδικών κινήτρων Τουρισμού, πλην όμως σκοντάφτει στους κοντόφθαλμους αρχαιολόγους, στο μεσαιωνικής αντιλήψεως Υπουργείο Πολιτισμού και στην ανυπαρξία πραγματικής Πολιτικής Βούλησης της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, δυστυχώς ακόμη και σήμερον επί Νέας Δημοκρατίας παρά τις δοθείσες υποσχέσεις, δια την νομοθετική ρύθμιση του θέματος.
Για να επιτύχει η χώρα μας να προσελκύσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων συνεδρίων, πρέπει πρώτα απ’ όλα να στοχεύσει στην δραστική ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών, των υπηρεσιών, μα και την ευελιξία των διαφορών εμπλεκομένων φορέων (Υ.Π.Ο και αρχαιολογικές Υπηρεσίες) και φυσικά στην διαρκή προβολή όλων των παραπάνω, των φυσικών καλλονών, του κλίματος, της ασφαλείας, κλπ.

Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι ποιοτικός Τουρισμός είναι ο “Συνεδριακός, ο Ειδικών Κινήτρων, κλπ” ο οποίος όμως δεν επιτυγχάνεται ούτε με ευχολόγια ούτε με τα ψέματα. Δουλειά, υποδομές, υπηρεσίες, ασφάλεια, εξειδικευμένο και ξενόγλωσσο προσωπικό, αναβάθμιση των γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού με προσωπικό πραγματικά “Διπλωμάτες” και όχι κομματικούς αυλοκόλακες με έγκαιρες δε αντικαταστάσεις και αλλαγή νοοτροπίας από το Υ.Π.Ο, που πρέπει επειγόντως να λύσει το θέμα της παραχωρήσεως των πολιτιστικών χώρων, με νομοθετική ρύθμιση. Παραπέρα δεν πάει άλλο, ας μην κοροϊδευόμαστε και ας μην έχουμε αυταπάτες.
Ας κάνουν, οι κύριοι του ΥΠΟ, του ΕΟΤ και των άλλων συναρμοδίων Υπουργείων, ένα ταξιδάκι στις προαναφερθείσες χώρες για να διαπιστώσουν τι κάνουν οι άλλοι για να προσελκύσουν τον “Συνεδριακό” Τουρισμό! Έργα όχι λόγια !

(*) Φωκίωνας Καραβοκύρος: Γ. Δευθυντής της Golden Sun Holidays

Οκτώβριος 2006